Dostupni linkovi

Zatražiti izručenje "vukovarske trojke"


Enis ZEBIĆ U Hrvatskoj se nastavljaju kritike povodom prvostupanjske presude haškog tribunala za Ovčaru. Predsjednik Mesić predlaže da se zatraži izručenje „vukovarske trojke“ i njihovo suđenje u Hrvatskoj, a u Vukovaru je održan mirni prosvjed.

Hrvatska javnost mora znati da Hrvatska ipak ima oružje u rukama, a to je mogućnost da protiv „vukovarske trojke“ podigne vlastitu optužnicu, kazao je kasno sinoć hrvatski predsjednik Stipe Mesić nakon razgovora sa glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom:

„Mi moramo poduzeti ono što je u našoj moći, pa da pred svojim pravosuđem dižemo optužnicu i da tražimo ove da nam ih izruče, i da im sudimo mi u Hrvatskoj.“

Kako je haško suđenje bilo samo po zapovjednoj odgovornosti i samo za Ovčaru, mnogi su oficiri JNA izuzeti i prekinuta je vertikala odgovornosti. Ono što Hrvatska može učiniti jest podići optužnicu protiv istih oficira JNA za razaranje Vukovara, za zapovjedanje nad Teritorijalnom obranom, i - ponovo uspostaviti tu vertikalu, pojasnio je Mesić. U kritici prvostupanjske presude ne smije se otići predaleko, kazao je:

„I ovo je za nas jedan test da se prikažemo kao zemlja regije koja stabilizirajuće djeluje, ali koja zna štititi svoje interese i interese svojih građana.“

Premijer Ivo Sanader kazao je danas u Puli da Hrvatska kao jedan od utemeljitelja Haškog tribunala ima pravo preispitati njegovo funkcioniranje kada donese lošu odluku, kao što su presude Šljivančaninu, Radiću i Mrkšiću, ali da nastavak suradnje sa Hagom uopće ne dolazi u pitanje. Naime, prekid suradnje traži desna Hrvatska stranka prava.

U Vukovaru je danas održan i mirni prosvjed, na kojem je zatraženo ponovno suđenje i najviša kazna za „vukovarsku trojku“.

„Tražimo pravdu jer nepravda generira nove sukobe pa i nove ratove", poručio je na skupu u ime udruga proizašlih iz rata Zdravko Komšić.

Vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan sa skupa je poručila da će Vukovar, unatoč svemu, i dalje biti grad tolerancije i mirnog suživota.
XS
SM
MD
LG