Dostupni linkovi

U Njujorku ništa novo


Anamari REPIĆ Direktni razgovori Prištine i Beograda, kako se i očekivalo, nisu doneli rezultate pošto su strane ostale pri svojim suprotnim pozicijama, ocenile su političke partije kosovskih Albanaca. Politički predstavnici očekuju da će se pregovarati do 10. decembra, što bi trebalo da bude krajnji rok za rešenje statusa, na osnovu volje većine za nezavisnošću. S druge strane, predstavnici kosovskih Srba ističu da će približavanje stavova između Vašingtona i Moskve biti odlučujuće u rešavanju pitanja Kosova.

Kosovska strana će i u nastavku pregovora insistirati da je nezavisnost jedino prihvatljivo rešenje za budućnost Kosova, ističu politički predstavnici kosovskih Albanaca pošto su u Njujorku završeni direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine.

Albanska i srpska strana imaju različito viđenje budućnosti Kosova i zato pregovori nisu doneli ništa novo i konkretno, kažu zvaničnici. Ram Manaj iz Demokratskog saveza Kosova kaze da kosovska strana ne menja svoje stavove.

“Sastanak je završen onako kako je i bilo očekivano, jer su strane ostale pri svojim stavovima. Kosovska strana je otišla ne da pregovara o nezavisnosti već da ponudi sporazum o dobrosusedskim odnosima između dve nezavisne države.”

Jakup Krasnići (Krasniqi) iz Demokratske partije Kosova takođe naglašava da razgovori Prištine i Beograda ne mogu doneti rezultate:

“Još na samom početku pregovora nismo očekivali pozitivan preokret, jer se stav srpske strane nije promenio, i ona nastavlja sa starom politikom, zbog toga će svi razgovori biti bez rezultata.”

Ranđel Nojkić, iz Srpske liste za Kosovo i Meohiju, ističe da se zbog udaljenih stavova ne može postići značajnije rešenje:

“Stavovi i jedne i druge delegacije su poprilično udaljeni, a ako se govori o nekim rezultatima onda to može da budu da su praktično pregovarački timovi i pregovaračka trojka se usaglasili da u narednom periodu ne daju izjave koje bi prejudicirale status Kosova i zaoštravanje situacije.”

Na razgovorima o statusu Kosova u Njujorku dve delegacije su još jednom ponovile suprotstavljene stavove. Beograd je predložio suštinsku autonomiji za Kosovo, dok Priština traži nezavisnost i nudi sporazum o dobrosusedskim odnosima.

U pregovorima je usvojena Njujorška deklaracija, kojom je predočeno da se rešenje za status traži pregovorima, na osnovu načela Kontakt grupe i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dogovoreno je da naredni, takođe direktni razgovori, budu održani 14. oktobra u Briselu.

Politički analitičar Driton Ljaci (Lajqi) ocenio je da sastanak u Njujorku nije pripremio teren za budući status Kosova, ali je Njujorška deklaracija novena:

“Posebno je značajna bila Njujorška deklaracija koju je usvojila posrednička trojka, koja znači da se zaobilazi paket Martija Ahtisarija pošto se navodi da se rešenje statusa Kosova traži na osnovu Rezolucije 12 44.”

Kosovski zvaničnici smatraju da je 10. decembar, do kada bi posrednička trojka trebalo da podnese izveštaj o pregovorima generalnom sekretaru UN, krajnji rok za rešavanje pitanja Kosova.

Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da je najvažnije što je albanska strana u Njujorku ponovila da je nezavisnost jedino rešenje, kao i da je spremna da preuzme obaveze iz paketa Martija Ahtisarija. Tahiri ističe kako sada treba raditi da se posle 10. decembra proglasi nezavisnost:

“Nadam se da na budućim sastancima neće biti nekih novina, ali je važno da do 10. decembra kosovska strana bude konstruktivna i odgovorna, kako bi posle tog datuma Kosovo moglo da proglasi nezavisnost.”

Prema rečima Nojkića, u narednom periodu međunarodna zajednica će biti ključan faktor u rešavanju statusa. Od stavova SAD i Rusije zavisi i postizanje rešenja, kaže Nojkić:

“Ja moram da kazem da sam skeptičan i da ne očekujem da će umnogome delegacije pribliziti stavove, osim ukoliko značajnije članice međunarodne zajednice, pre svega Amerika i Rusija ne budu postigle dogovor koji bi praktično bili rezultat rešavanja ovog problema.”
XS
SM
MD
LG