Dostupni linkovi

NJUJORK


Vlado Azinovic/Dragan Stavljanin

Americcki predstavnik u "trojci" Frenk Vizner je rekao da je Kontakt grupa insistirala na odgovornosti obe strane i da su Beograd i Prisstina ti koji treba da nadju zajedniccke oblasti u kojima mozze da dodje do kompromisa.
Predstavnik EU Volfgang Isinger je rekao da je utisak sa pregovora u petak da obe strane zzele da nastave pregovore, uz ocenu da su direktni pregovori "svrsishodni".
"Nije na nama da uradimo nessto ssto dve strane treba da uccine da bi dossle do zajednicckih taccaka", dodao je nemaccki diplomata.
On je podsetio da bilo kakvi buduchi odnosi moraju da uzmu u obzir specijalne odnose dve strane koji su "opterecheni kako istorijski tako i politiccki".
Vizner je rekao da veruje da je moguche da se do 10. decembra dodje do nekog napretka, odnosno do pravih pregovora o statusu Kosova.
Ruski predstavnik u "trojci" Aleksandar Bocan-Harccenko je rekao da je njegov liccni utisak da Beograd i Prisstina mogu i da zzele da dalje pregovaraju.
"Ne zzelim da budem preveliki optimista i ovo nisu znaci koji pokazuju da je dogovor blizu, ali ima naznaka koje govore da su obe strane zainteresovane za nastavak direktnih pregovora", rekao je ruski diplomata i dodao da se Rusija slozzila sa saopsstenjem Kontakt grupe.
Na pitanje novinara da li mozze da se occekuje da do 10. decembra dodje do nekog ressenja u vezi sa statusom Kosova, Issinger je uzvratio: "Zassto ste nestrpljivi. SSto ne mozzete da ccekate 10. decembar".
XS
SM
MD
LG