Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NJUJORK/BRISEL


Vlado Azinovic/Dragan Stavljanin

Beograd je na prvim direktnim pregovorima o Kosovu danas u Njujorku obrazlozzio "svoje vidjenje susstinske autonomije" u okviru granica Srbije, dok je Prisstina ponudila "prijateljstvo i saradnju dve nezavisne drzzave", saopsstila je "trojka" Kontakt grupe nakon prvog direktnog sastanka delegacija Beograda i Pristine u petak u Njujorku.
Predstavnici kosovskih Albanaca su istakli da takva saradnja treba da ukljucci i "puno sprovodjenje prava manjina i zasstite, koje je preporuccio izaslanik UN Marti Ahtisari", navodi se u saopsstenju, objavljenom u Njujorku i Briselu.
"Trojka" je "ohrabrila dve strane da podnesu predloge koji bi naissli na interes druge strane", navodi se u saopsstenju i dodaje da je odlucceno da se novi sastanak srpske i albanske kosovske strane uz posrednisstvo Kontakt grupe odrzzi u Briselu 14. oktobra.
Saopssteno je i da su delegacije Beograda i Prisstine prihvatile Njujorssku deklaraciju i "prihvatile da bi nasilje, provokacije i zastrassivanje predstavljale veliku opasnost za proces pod okriljem trojke, kao i za stabilnost i bezbednost regiona".
U Njujorsskoj deklaraciji se navodi i da su ministri Kontakt grupe od delegacija Beograda i Prisstine zatrazzili da "iznesu realisticcne predloge i da nijedna strana ne mozze jednostrano blokirati napredovanje procesa".
Obe strane razumeju da che Kontakt grupa podneti izvesstaj generalnom sekretaru UN 10. decembra i u tom smislu pozdravljaju nameru "trojke" da intenzivira program rada u cilju postizanja sporazuma pre nego ssto istekne njen mandat, dodaje se u Njujorsskoj deklaraciji.
XS
SM
MD
LG