Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Statisti, nacisti i antifašisti


Zoran GLAVONJIĆ Nacionalni stroj, organizacija koju srpska policija definiše kao neonacističku, namerava da organizuje nova okupljanja u gradovima Srbije, iako je marš njenih pripadnika u Novom Sadu zabranjen. Kako se država, osim policijske zabrane, nije jasno odredila prema ekstremnim grupacijama stvar su u svoje ruke uzeli antifašisti koji su najavili svojevrstan kontramiting.

Pripadnici Nacionalnog stroja planirali su za sedmi oktobar u Novom Sadu skup pod nazivom Marš za jedinstvo Srbije, ali ga je posle višednevnih protesta domaćih i međunarodnih političkih partija i organizacija policija zabranila kratko obrazloživši da je to učinjeno u skladu sa Zakonom o okupljanju građana. Ali organizatori nisu odustali, pa je Goran Davidović, lider Nacionalnog stroja, za naš program rekao da će ta organizacija još jednom za isti datum, 7. oktobar, prijaviti novi skup u Novom Sadu:

“Neće biti marš, biće statičan skup a možda i marš ako dozvole. Ako zabrane i taj skup onda ćemo promeniti grad ili ćemo ga održati u zatvorenom prostoru pošto to ne mora da se prijavljuje policiji. Za svoja ustavna i ljudska prava ću se boriti svim legalnim metodama.”

RSE: A koje će to drugo mesto biti gde ćete prijaviti skup?

“Beograd i Kosovska Mitrovica. Bilo je zamišljeno da bude u Novom Sadu zbog Vojvodine, zbog autonomaških i separatističkih tendencija, u Beogradu zato što je glavni grad i u Kosovskoj Mitrovici zato što je to jedini deo gde može na Kosovu, s obzirom da ne možemo u Prištini.”

Kako je marš Nacionalnog stroja u Novom Sadu planiran za 7. oktobar, na dan rođenja jednog od vođa Trećeg rajha Hajnriha Himlera, antifašisti su to protumačili i kao nameru da neonacisti proslave rođendan komandanta Gestapoa i zloglasnih SS divizija.

Ni antifašisti ne odustaju od namere da se sedmog dana oktobra okupe u Novom Sadu, i to kao odgovor na najavu neonacističkog skupa. Zoran Petakov iz Antifašističke organizacije Novog Sada, izjavio je za naš radio da nema ni govora o tome da se otkaže taj skup:

“Misle da ćemo se povući zato što je država konačno reagovala – ta reakcija niti je dovoljna niti je stigla na vreme i neće bilo šta promeniti. Skup će biti održan 7. oktobra, gde budu oni napolju bićemo i mi da im kažemo kako to ne mogu da rade.”

Nacionalni stroj svoj marš je najavio kao, kako su objasnili, kao “skup protiv svih oblika separatizma, sektašenja i podela», dok su ga mnoge političke partije i nevladine organizacije okarakterisale kao neonacistički miting i potvrdu ozbiljne pojave ekstremizma u Srbiji. Zoran Petakov poručio je da se i najmanjoj pojavi neonacističkih i klerofašističkih ideja mora stati na put:

“Suština je u tome da je 23. oktobar dan pobede nad fašizmom, odnosno dan kada je Novi Sad oslobođen 1944. godine, a 7. oktobar 2007. godine će biti dan antifašističke borbe u novim uslovima.”

S druge strane, Goran Davidović odbija tvrdnje da Nacionalni stroj planira skup na kojem će promovisati neonacističke i fašističke ideje:

“Svakako da se radi o nacionalističkom skupu a ne fašističkom.”

RSE: Da li je tačna informacija da je sve vezano za Himlerov rođendan?

“Naravno da nije tačna. Skup je trebalo da bude održan 6. oktobra ali je zbog tehničkih razloga pomereno za 7. oktobar. Inače, nijedna organizacija, ni najekstremnija nacistička, u svetu ne slavi i ne obeležava Himlerov rođendan tako da je totalni nonsens da to neko radi sada u Srbiji – jednostavno se tako poklopilo.”

Goran Davidović je, kao vođa neregistrovane neonacističke organizacije, nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Kažnjen je zbog napada na učesnike antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 9. novembra 2005. kada je vređao i šamarao prisutne, dok su mladići iz grupe koju je predvodio dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.
Miljenko Dereta, direktor nevladine organizacije Građanske inicijative, izjavio je za naš program da je reakcija vlasti na najavu skupa neonacista zakasnila, i dodao da se problem ekstremističkih organizacija ne može sistemski rešavati ako se slični nastupi i ideje javno formulišu u parlamentu Srbije, i to ilustrovao činjenicom da je poslanik Marko Jakšić za svog kolegu Vlada Batića rekao da je čovek sa ciganskim mentalitetom:

“Kada je jedan narod mentalitetski obeležen, kada je predsednik partije iz koje dolazi taj čovek rekao da je opomenom koju je izrekao predsednik Skupštine taj slučaj završen. Taj slučaj nije završen, taj čovek je i dalje u Parlamentu, taj čovek je zvanični predstavnik Srbije u pregovaračkom telu o budućnosti Kosova – to je legalizovan fašizam u najvišoj instituciji jedne države.”

Javne manifestacije su samo nastavak takve politike, zaključuje Miljenko Dereta:

“Srbiji predstoji jedno ozbiljno preispitivanje – denacifikacija o kojoj nevladine organizacije govore tako dugo. Nacifikacija nije samo pitanje neonacizma nego je to pitanje jednog sistema vrednosti koji se promoviše u društvu.”

Prema podacima policije, u Srbiji trenutno deluju skinhedsi i Nacionalni stroj, koji su okarakterisani kao neonacisti, rasistička organizacija "Rasni nacionalisti - rasonalisti" i klerofašisti pod nazivom "Obraz".
XS
SM
MD
LG