Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DEN HAAG


Haški tribunal danas je pravomoćno oslobodio jednog od bivših vođa rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova Fatmira Ljimaja i njemu podređenog Isaka Muslijua krivice za zločine nad Albancima i Srbima u logoru "Lapušnik" kod Orahovca počinjene od marta do jula 1998. godine. Istodobno je potvrđena prvostupanjsku presudu kojom je trećeoptuženi Haradin Baljaj osuđen na 13 godina zatvora.

ZAGREB
Penzionirani pukovnik Hrvatske vojske Marko Jagetić danas je na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine nad srpskim civilima u akciji "Medački đep" potvrdio da je jedna žena bila nabijena na kolac, te ustvrdio da je oko 70 prikupljenih tijela bilo u civilnoj odjeći. Tokom današnjeg suđenja nije se pojavilo četvoro najavljenih svjedoka Srba, koji su u vrijeme akcije živjeli na tom području. Jedan je u međuvremenu umro, a troje ostalih sud će pokušati pronaći u saradnji sa vlastima Srbije.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG