Dostupni linkovi

Strah od novog nasilja u Mijanmaru


Vlado AZINOVIĆ Pozivi medjunarodne zajednice vlastima u Mijanmaru da prekinu nasilje nad svojim gradjanima ostali su bez odgovora. U glavnom gradu zemlje ponovo odjekuje pucnjava, a na ulicama je oko 70,000 prosvjednika koji traže demokratizaciju zemlje i olakšanje teške ekonomske situacije.

Više desetaka hiljada prosvjednika, uglavnom mladih, okupilo se u danas u središtu Yangona, bivšeg Ranguna, unatoč prijetnjama vojske i policije.

Rano poslijepodne, više je agencija objavilo kako se u gradu čuje paljba iz automatskog oružja. Prosvjednika je vidljivo manje nego proteklih dana i posebno jučer kada su vojska i policija upotrebile silu i vatrenim oružjem razbile masu od oko 100,000 prosvjednika koja je tražila popuštanje političke represije i ekonomske krize. Najmanje pet osoba, od toga četvorica budistickih svećenika koji su u središtu prosvjeda, poginulo je u tom napadu mijanmarskih oružanih snaga.

Japanska vlada danas je potvrdila da je jedan njezin državljanin takodjer poginuo u okršaju policije i vojske s prosvjednicima. Po svemu sudeći riječ je o japanskom fotoreporteru čije ime nije objavljeno.

Tokom noći i jutra uhapšeni su deseci osoba, medju njima i više budističkih svećenika. Vojska je takodjer provalila u više budističkih hramova i pretresla ih u potrazi za oružjem.

Interventna policija zapriječila je glavne prilaze budističkoj pagodi do koje prosvjednici žele doći i postavila bodljikavu žicu, dok sam hram čuva mijanmarska vojska. Vonja pojačanja rasporedjena su i u drugim dijelovima zemlje u strahu od širenja nemira, najvećih u posljednjih 20 godina.

Demonstracije su počele jos 19. augusta zbog nezadovoljstva gradjana povećanjem cijena nafte za 500 posto.Vremenom su prosvjedi prerasli u gradjanske demonstracije protiv vlasti. Vojna hunta je preuzela vladavinu u Mijanmaru 1962. godine. Prema podacima Ujedinjenih naroada, nekadašnja Burma danas spada medju 20 najsiromašnijih zemalja u svijetu, a većina stanovništva te države živi s manje od 200 dolara godišnje.

Medjunarodna zajednica apelirala je na vlasti u Yangoonu da se uzdrže od nasilja i uspostave dijalog s prosvjednicima. Danas su se oglasile i kineske vlasti koje su od svih strana u Mijanmaru zatražile da pokažu uzdržanost.

"Kao susjedna zemlja, Kina s pažnjom prati dogadjaje u Mijanmaru i nadamo se da će sve strane pokazati uzdržanost i rješavati probleme na odgovarajući način, te da neće dopustiti da se stanje dodatno komplicira, a sukobi pojačaju," izjavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ju Djang.

Medjunarodna upozorenja vlastima u Yangonu nisu bez osnova jer je vojna hunta u toj zemlji, tokom gradjanskih nemira 1988. godine, pobila oko 3.000 ljudi. Ovaj put čini se kako ni budistički svećenici ne dočekuju represiju nespremni i od jučer preko svojih radijskih postaja pozivaju suborce da ne odustaju od borbe.
XS
SM
MD
LG