Dostupni linkovi

Signali uoči pregovora Beograda i Prištine


agencije Predsednik Srbije Boris Tadić danas se u Njujorku obraća učesnicima 62. zasedanja Generalne skupštine UN i ima više bilateralnih susreta, vezanih preteženo za pregovore o budućnosti Kosova, javlja Beta.Tadić je najavio da će insistirati na stavu da je nezavisnost Kosova “štetna u svakom slučaju i da je dogovor albanske i srpske strane nešto što je vrlo bitno.” Istovremeno, bivši američki izaslanik za Balkan Džejms O'Brajen kaže da ne očekuje da će Beograd i Priština postići sporazum i veruje da će doći do pojedinačnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ministri inostranih poslova šest zemalja Kontakt grupe za Kosovo sastaju se danas u Njujorku, dan uoči direktnih razgovora Beograda i Prištine o budućem statusu te pokrajine.

Sastanak šefova diplomatija SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, Kondolize Rajs, Sergeja Lavrova, Dejvida Milibanda, Bernara Kušnera, Frank-Valter Štajnmajera i Masima D'Aleme, počeće posle podne po njujorškom vremenu.

Na sastanku će učestvovati i posrednička "trojka" koju čine predstavnici EU, SAD i Rusije - Volfgang Išinger, Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko.

O'Brajen: Dve strane će samo proći kroz zacrtani proces

Bivši američki izaslanik za Balkan Džejms O'Brajen ne očekuje da Beograd i Priština postignu sporazum i da će doći do pojedinačnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Pošto verovatno neće doći do sporazuma Srba i Albanaca, međunarodna zajednica se nada da će članice EU konačno priznati činjenicu da je vreme da se reši pitanje statusa Kosova", izjavio je O'Brajen za Glas Amerike.

On je podsetio da je pozicija SAD vrlo jasna - Vašington se zalaže za nezavisnost Kosova, a državna sekretarka Kondoliza Rajs potvrđuje tu poziciju, kao i da Rusija jasno ne podržava nezavisnost Kosova.

"Cilj nagoveštenih pozicija je da srpska i albanska strana shvate da...postoji kraj pregovaračkom procesu. Međutim, mislim da dve strane sporazum neće postići već samo proći kroz zacrtani proces...",
kaže O'Brajen i dodaje da Rusija, u stvari, nije toliko zainteresovana za sudbinu Srbije i reč je više o političkoj igri.

O'Brajen zato smatra da izjava Rajsove da će samo nezavisnost doneti stabilnost "navodi na zaključak da će one zemlje koje žele da priznaju Kosovo, to moći i da učine čime bi se cela stvar stavila van domena ruskog uticaja".

Rajsova je, dodao je O'Brajen, osim podrške nezavisnosti Kosovu, upozorila lidere u Pirštini da ne proglašavaju nezavisnost jednostrano dok se pregovarački proces ne završi.

On takođe smatra da je održavanje međunarodne konferencije poputn Dejtona "interesantan predlog" i da je važno da se evropski lideri sastanu sa liderima Beograda i Prištine i zaključe da li su dve strane spremne i u mogućnosti da postignu dogovor ili ne.

"Predstavnici svih zemalja EU treba da se okupe, ali i to će rezultirati različitim gledištima, bez konsenzusa. Tada bi moglo da se potegne pitanje procedure priznavanja nove države jer, prema međunarodnom pravu i tradiciji, to je dobrovoljan akt svake pojedinačne zemlje i to je proces koji će, očekujem, i uslediti", rekao je O'Brajen.

Visoki predstavnik Evropske
unije za spoljnu politiku Havijer Solana pozvao je danas sve učesnike pregovaračkog procesa o Kosovu da budu veoma oprezni u svojim
izjavama zato što je reč o ozbiljnoj rundi pregovora.

"Ja pozivam sve učcesnike, dve strane i pregovarače da budu vrlo
oprezni u svojim izjavama - ovo je ozbiljna runda pregovora kojoj svi moraju da pristupe vrlo ozbiljno", izjavio je Solana za BBC.
XS
SM
MD
LG