Dostupni linkovi

"Operacija dijaspora"


Ankica BARBIR MLADINOVIĆ Hrvatski je premijer odbacio optužbe prema kojima za svoju stranačku kampanju koristi i hrvatsku diplomaciju. Iz Vlade je potvrđeno da hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova još od lipnja provodi akciju da što više građana u inozemstvu izađe na parlamentarne izbore u studenom, ali ne i da glasuju za određenu stranku. No, oporbeni političari i analitičari zaključuju kako bi navodna "operacija dijaspora" najviše mogla pogodovati upravo vladajućem HDZ-u, koji je i dosad, među iseljenicima, dobivao najviše glasova, osobito od Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Hrvate u dijaspori treba animirati na sve načine da u studenom ove godine u što većem broju izađu na parlamentarne izbore. Pri tome treba koristiti katoličke misije, medije, kulturne i sportske udruge - stoji u pismenim i usmenim napucima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, što većina analitičara i oporbe smatra nedopustivim korištenjem diplomacije u stranačke svrhe.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Zoran Milanović:

"Radi se o zlouporabi državne službe koja je evidentna."

Hrvatski je premijer danas osobno u Saboru opovrgnuo takve tvrdnje, te kazao kako u naputku ne vidi ništa sporno jer se ljude samo upozorava da se na vrijeme registriraju, ako su promijenili mjesto boravka:

"Neće se nikakve druge političke aktivnosti voditi. Osobno ću biti protiv bilo kakvog uplitanja politike u to, ali svaki hrvatski birač ima pravo birati 25. studenog."

No, analitičari zaključuju kako u konkretnoj hrvatskoj situaciji poziv za masovnijim izlaskom na birališta u inozemstvu znači zapravo i više glasova HDZ-u jer je većina iseljeničkog biračkog tijela naklonjena upravo toj stranci.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Ivan Gredšić, i sam bivši veleposlanik u Washingtonu:

"Mislim da je ovdje blago prijeđena granica korištenja diplomacije, pogotovo u smislu nagovaranja i poticanja građana da izađu na izbore. To nije posao diplomatskih predstavništava. Njihov je posao da otvore vrata na vrijeme i da biračke kutije imaju spremne, ali nije njihov posao da na bilo koji način političkom propagandom u stranoj zemlji politički djeluju."

Sveučilišni profesor iz Splita, Nikola Visković, ističe da samo animiranje građana da izađu na izbore ne bi trebalo biti i kršenje pravila:

"Bilo bi legitimno da diplomatska predstavništva animiraju naše građanstvo tamo da izlazi na izbore, ali mi znamo kakva je struktura tih birača. Kada se njih animira, onda to ide u prilogu HDZ-u. To je onda personalizacija države. To je karakteristika nemoderne države, nepravne države. Nekada je država bila u službi religije, a sada je država u službi stranke. To je zloupotreba političkog procesa."

Svi se slažu da je HDZ-ova "operacija dijaspora" prije svega usmjerena ka Hrvatima u Bosni i Hercegovini, otkuda HDZ očekuje i najviše glasova, koji bi mu mogli pomoći da prevagne u zasad izjednačenoj borbi s SDP-om. Zbog toga je, kažu, i donesena odluka o golemom povećanju biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, čak 68, što je dvostruko više no na izborima 2003. godine, kad ih je bilo 30.

U nevladinoj udruzi Gong, koja nadzire izbore, se zbog toga pribojavaju i mogućih nepravilnosti. Vanja Škorić:

"Zbog toga se mi pitamo da li će sva ta biračka mjesta, koja će se otvoriti, a najveći je problem tamo gdje će biti puno biračkih mjesta, svi imati Internet vezu, faks uređaj, službenike na dežurstvu. Ne znam kako će oni to urediti. Ako će biti velika navala ljudi, može doći do gužve i nervoze. Onda se može desiti da se krše neka prava."

Profesor Visković zaključuje da je crta regularnosti prijeđena već samom činjenicom da se Hrvate u Bosni i Hercegovini tretira kao dijasporu:

"Jedno je ono ekonomsko i kulturno iseljeništvo, u koje spadaju i moji djedovi i moja mama, a drugo su Hrvati koji su konstitutivni narod u Bosni. Ne može konstitutivni narod u Bosni istovremeno biti i narod u Hrvatskoj. To je miješanje dva kriterija."

No, o tome se u Hrvatskoj već dugo spori, a navodno će i jedan od glavnih HDZ-ovih aduta u Bosni i Hercegovini, u predizbornoj kampanji, biti u prozivanju najjačeg protivnika, oporbenog SDP-a, zbog njihova zalaganja da se pravo glasa Hrvatima u Bosni i Hercegovini ukine.
XS
SM
MD
LG