Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opomena za rasizam u skupštini


Zoran GLAVONJIĆ Najgore uvrede i diskvalifikacije još jednom su se čule za vreme zasedanja Skupštine Srbije, a ovog puta u pogrdnom kontekstu, ni krivi ni dužni, pominjani su Romi. Zbog toga je sednica parlamenta bila na kratko i prekinuta, ali osim toga za vinovnike nije bilo većih posledica.

Najnovija serija uvreda među političarima počela je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju kada je poslanik vladajuće Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić za kolegu iz opozicije Vladana Batića rekao da nije došao na sastanak da bi branio Kosovo već da provocira, kako se izrazio, "svojim romskim i ciganskim mentalitetom". Nastavak je mogla da prati cela Srbija u direktnom tv prenosu sednice parlamenta tokom kog je Jakšić sa govornice uputio izvinjenje Romima, ali ne i Batiću:

“Njima ništa loše nisam mislio, ali sam mislio na Ciganina kao osobenu karakternu osobinu gospodina Vladana Batića.”

Zbog ovog incidenta Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije, Jakšiću je izrekao opomenu. U replici za govornicom Vladan Batić je zbog ovakvog ponašanja Jakšića uputio izvinjenje svim Romima sa kojima se inače, kako je istakao, uvek družio i u školi i u vojsci, a za naš program je rekao da je nastup poslanika DSS-a nedopustiv i za svaku osudu:

“On Cigane smatra nečim najpogrdnijim i to je već stav, princip ponašanja - takvim ljudima nije mesto u Narodnoj Skupštini. Ne mogu se gaziti civilizacijske norme, ne može se tako pežorativno govoriti o ljudima romske nacionalnosti koji su i sami žrtve stradanja na KiM. U dve reči – čist fašizam.”

Sa tim se u skupštini složila i Aleksandra Jerkov, iz LSV-a:

“Najmanje što DSS može da uradi je da oduzme mandat ovom čoveku. LSV neće da sedi sa fašistima u ovoj Skupštini.”

DSS se odmah ogradila od nastupa svog poslanika, pa je Miloš Aligrudić naveo princip individualizacije odgovornosti:

“Naravno da pojedini izrazi, reči i način na koji se on obratio nisu izrazi koje može da prihvati DSS i s tim svakako nemamo nikakve veze.”

Skupštini se obratio i Srđan Šajin, jedini poslanik Romske partije:

“Ne stidim se niti što sam Rom, niti se stidim što neki pesnici govore o Ciganima na način kako govore. Ali se stidim što se nalazim u poslaničkim klupama sa nekim ljudima koji na takav način govore o delu građana Srbije.”

Najveći deo javnosti Srbije složan je u oceni da je ponašanje koje je ispoljio poslanik Jakšić jednostavno za najoštriju osudu. Dragoljub Acković, potpredsednik Svetskog parlamenta Roma, za naš program kaže:

“Poslednje istraživnje pokazuje da je stav DSS u odnosu na nacionalne manjine veoma nekorektan. Zaista mi je žao što gospodin Jakšić izražava takvo mišljenje - ono što mi se ni u kom slučaju ne dopada i što me veoma vređa je shvatanje da je romski, ciganski, mentalitet nešto što je pežorativno.”

Čedomir Čupić, profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, kaže da političari imaju povišenu odgovornost kada je u pitanju javno obraćanje i da se slični incidenti ne smeju događati:

“To je jedno opasno stanje, to je govor diskriminacije, omalovažavanja, nepoštovanja, a da ne govorim da može imati mnogo teže posledice jer nije u pitanju označavanje pojedinca već celog jednog naroda, celine.”

Da su izrečene uvrede jednostavno nedopustive smatra i kulturolog Zorica Tomić:

“Bez obzira da li je to izrečeno u afektu, u jednoj multikulturalnoj sredini gde su Romi oduvek predstavljali integralni deo ove kulture, ovo delo je još neprimerenije.”

Zorica Tomić i Čedomir Čupić zaključuju da se ovakvi incidenti moraju sprečiti po svaku cenu:

“Nekom vrstom gerilskog rata u javnom prostoru, a s druge strane nekim zakonskim regulativama.“

„Verovatno bi trebalo da se vodi računa da se iz politike izvuku neke konsekvence.”
XS
SM
MD
LG