Dostupni linkovi

Danas presuda za zločine u Vukovaru


Drago HEDL Haški sud danas će izreći presudu nekadašnjim oficirima Jugoslavenske narodne armije: Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću, i Miroslavu Radiću, za zločine počinjene u Vukovaru, nakon pada tog grada u studenom 1991. godine. Takozvana Vukovarska trojka smatra se odgovornom za masakr počinjen na poljoprivrednom dobru Ovčara, gdje je pogubljeno više od 200 osoba, ranjenika iz vukovarske bolnice. Taj događaj smatra se najstrašnijim zločinom počinjenim u Hrvatskoj tokom rata nastalog raspadom bivše Jugoslavije. Što od sutrašnje presude očekuju Vukovarci?

Sutrašnja presuda Haškog suda Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću nije danas predmet razgovora po vukovarskim ulicama i kafićima, a na pitanje kakvu presudu očekuju osobama odgovornim za ratno razaranje Vukovara i stradanje njegovih stanovnika, uglavnom odgovaraju: „Vidjet ćemo“.

Doktorica Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, kaže kako je svaka pravda, makar se na nju moralo i tako dugo čekati, nešto što će obiteljima žrtava ipak značiti zadovoljštinu:

„Očekujem da će dobiti maksimalne kazne, ukoliko uopće kazna može donijeti neko zadovoljenje pravde. Ono što se dogodilo u Vukovaru sa ranjenicima iz vukovarske bolnice i cjelokupnom agresijom na Vukovar je stvarno prestrašno i mislim da je ta trojka, koja je u zatočeništvu, imala ključnu ulogu u razaranju grada, u uništavanju života i u odvođenju i ubijanju ranjenika. Još uvijek je bolno da se oko 500 ljudi vode kao nestali sa našeg područja.“

Stipo Šeremet, predsjednik Zajednice udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako je svjestan da Haški sud djeluje u okviru propisanih zakona i da presuda, kakva god bila, ne može biti ogovarajuća težini zločina:

„Konačno da dočekamo da će se izreći presuda trojici zločinaca. Kakva god bila presuda, bojim se da neće zadovoljiti pravdu. Mnogo je krvi proliveno na području Vukovara, ali i na područjima na koja su deportirani nestali i zatočeni branitelji, koji su kasnije razmijenjeni. Mislim da u samom sudskom postupku nije zanemaren i taj zločin. Zadovoljni smo što su bar njih trojica odgovarali za Vukovar, ne računajući pojedinačne postupke koji se vode zbog podnošenja tužbi ovdje, pred hrvatskim i srpskim sudovima.“

I Slavko Jurić, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kaže kako su svi zadovoljni što je Vukovarska trojka završila na sudu i što će im sutra biti izrečena presuda:

„Mogu reći u osobno ime, a mislim i u ime svojih prijatelja suboraca, koja god kazna bude donesena, bit će preblaga za onaj zločin koji su oni počinili na prostoru Vukovara i Ovčare.“

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Danijel Rehak, upozorava na važnost sudske presude jer bi, kaže, da toga nema, sutra netko mogao negirati da je u Vukovaru počinjen strašan zločin. Na pitanje kakvu kaznu "vukovarskoj trojci" očekuje, Rehak kaže:

„Mislim da bi trebale biti najveće jer za ono što se dogodilo 1991. godine na prostorima oko Vukovara, oni su najveći krivci. Ne znam kako ni na koji način će to uraditi Haški sud, ali nadam se da će ih kazniti. Bilo kakva kazna je znak da su oni načinili neko zlo na ovim prostorima i da su oni krivi za tolike žrtve koje su pale za vrijeme srpske agresije na Republiku Hrvatsku.“

Doktorica Vesna Bosanac, koja je u Haagu svjedočila u procesu protiv Mrkšića, Radića i Šljivančanina, kaže kako vjeruje Haškom sudu jer se u postupku koji je vođen protiv "vukovarske trojke" pokazao objektivan i korektan:

„Bila sam u više navrata tamo kao svjedok Tužiteljstva. Kao što je procedura u Međunarodnom sudu u Hagu, svjedočila sam pred Sudskim vijećem. Prema mom dojmu mislim da je za moje svjedočenje, ali ne samo moje, nego i svjedočenje svih svjedoka koji su u to vrijeme bili u Hagu kao svjedoci Tužiteljstva, Sudsko vijeće imalo respekt i da su zaista ono što smo svjedočili uzeli u obzir. Kakva će biti sudska odluka, to ne znam.“

Šljivančanina, Mrkšića i Radića, kojima će presuda biti izrečena sutra, terete se da su nakon pada Vukovara naredili izvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice. Oni su potom odvedeni u vojarnu JNA u Vukovaru, a onda su na poljoprivrednom dobru Ovčara pripadnici lokalnih srpskih snaga i paravojnih postrojbi iz Srbije pogubili najmanje 260 osoba.
XS
SM
MD
LG