Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Institucije treba da se pripreme za nezavisnost - Suroi


Anamari REPIĆ Član pregovaračkog tima Kosova Veton Suroi (Surroi) zatražio je od kosovskih institucija da odrede tačan vremenski rok za pripremu terena za nezavisnost. Sve pripreme, prema oceni Suroia, treba da bude završene do kraja godine. Istovremeno Vlada Kosova smatra da su za sve zakonske pripreme podjednako odgovorni i vlast i opozicija, pošto su predstavnici i jednih i drugih članovi pregovaračke ekipe.

Obaveza Kosova je da učestvuje u pregovorima, ali ima i obavezu da pripremi nezavisnost, tako što će donošenjem ustava, biti spremno da funkcioniše kao država u trenutku proglašenja nezavisnosti, izjavio je predsednik opozicione partije Ora Veton Suroi.

„Institucije treba da pripreme Kosovo za nezavisnost. Mi treba da učestvujemo u pregovorima, ali institucije imaju obavezu prema građanima i to treba da ostvare do kraja ove godine. Potrebno je odrediti jasan vremenski rok za pripremu ustava, zakona i usvajanje simbola.“

Predstavnici Vlade Kosova smatraju da je ovakav poziv Suroia, stav njegove partije. Portparol premijera Avni Arifi podseća da su ustav, simboli i ostali zakoni, koji su predviđeni paketom Martija Ahtisarija u nadležnosti Pregovaračke grupe, čiji je član i Veton Suroi.

„Rad na ustavu, zakonima i simbolima nadgledaju radne grupe pregovaračkog tima a ne vlada. Stoga, pregovaračka ekipa treba da ubrza svoje delovanje. Zakoni za koje je nadležna vlada su u izradi ili se nalaze u završnoj fazi.“

Inače, Veton Suroi je izjavio da Kosovo treba da proglasi nezavisnost pre kraja godine, a da institucije pripreme teren za takvu odluku. Ovakvi komentari Suroia dolaze samo dan posto je pregovarački tim saopštio da jedinstveno putuje u Njujork na direktne razgovore sa Beogradom.

Članovi tima su saopštili da će u Njujorku predstaviti volju Albanaca za nezavisnošću i svoj memorandum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, kao odnosima dve nezavisne zemlje. Suroi kaže da Priština i Beograda mogu postići nekakav dogovor samo kao dve ravnopravne strane.

„Naša razlika je konceptualna, jer mi u Njujork ne idemo da nešto tražimo od Beograda, dozvolu za nezavisnost ili 95 odsto autonomije, već idemo da ponudimo dobrosusedske odnose između dve nezavisne države.“

Suroi je upozorio da je neophodno odrediti vremenski rok za nezavisnost posto pitanje Kosova može zavisiti od svetskih kretanja, kao što su iransko pitanje ili izbori u Rusiji. U svakom slučaju, pregovori o statusu se nastavljaju.

Predstavnici Prištine i Beograda, uz prisustvo međunarodnih pregovarača, imaće direktne razgovore u Njujorku 28. septembra. Priština je ponovila stav da nezavisnost Kosova nema alternativu i da će odbiti svaki predlog o bilo kakvim novim odnosima sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG