Dostupni linkovi

NJUJORK


Samo nezavisnost Kosova može donete stabilnost na Balkanu, ocenila je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) i dodala da bi Evropa trebalo da se pridruži SAD u podršci davanju državnog statusa srpskoj pokrajini.
U intervjuu agenciji Rojters, ona je rekla da pregovori u kojima posreduju predstavnici SAD, Rusije i EU imaju šansu da postignu "prijateljski ishod" čak iako se Priština i Beograd ne slože o konačnom statusu Kosova.
Rajsova je rekla i da je zabrinuta što nijedna strana neće ozbiljno pregovarati budući da je Srbija uverena u ruski veto na rezoluciju koja bi priznala nezavisnost Kosova, dok kosovski Albanci osećaju da mogu računati na američko priznanje jednostranog proglašenja nezavisnosti.
"Rekli smo Kosovarima da ne smatramo jednostrano proglašenje nezavisnosti veoma dobrom idejom", rekla je Kondoliza Rajs, premda su neki niži američki zvaničnici sugerisali da će Vašington priznati takav čin.
Na pitanje kada očekuje da će biti određen konačni status Kosova, ona je rekla da će za tu odluku biti potrebna saradnja SAD i Evrope.
XS
SM
MD
LG