Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove šanse izvoznoj privredi


Radovan BOROVIĆ Srpski parlament ratifikovao je CEFTA sporazum i nadležni, kako u Vladi tako i u proizvodno izvoznom sektoru, kažu da će ovim sporazumom ekonomija Srbije profitirati i dobiti više investicija.

Tržište CEFTA ima oko 30 miliona stanovnika. To bi trebalo da donese nove mogućnosti za saradnju između preduzeća regiona u korišćenju sirovina i finalnih proizvoda, kao i njihov izvoz na druga tržišta, kaže ekonomski savetnik premijera Srbije Milan Parivodić, koji je kao ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom bio potpisnik CEFTA sporazuma:

“To znači da mi trebamo jeftinije da izvozimo robu u zemlje CEFTA, da naša roba bude jeftinija u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji..”

RSE: Hoće li to ugroziti neke srpske proizvođače?

“Ne bi trebalo. Naši proizvođači se dele na one koji su se dobrim brojem već reformisali, koji lako mogu da izađu na kraj sa tim tržištem, i na one kojima ni to neće pomoći pošto ni pre toga nisu dobro funkcionisali. Mislim da će to samo pojačati konkurenciju na tržištu i uneti jednu veću dozu vitalnosti i izdržljivosti našim i drugim kompanijama u regionu, da će biti od koristi kao priprema za kasnije mnogo veću utakmicu u EU.”

Svi proizvodi koji se budu pravili na teritoriji regiona tretiraće se kao poreklom iz CEFTA. Milan Prostran iz Privredne komore Srbije ocenjuje veoma značajnim to što je Srbija ratifikovala CEFTA sporazum jer se oko 50 % hrane koju Srbija proizvede izveze u zemlje CEFTA:

”Dakle, od milijardu i trista miliona dolara izvoza hrane negde oko 650.000.000 se izveze u zemlje CEFTA. To tržište nam je zaista važno kao i da se slobodno trguje na tom prostoru – ratifikacijom sporazuma ćemo do 2010. godine praktično imati carinsku stopu nula. To što važi u bilateralnim sporazumima će važiti sve do 2010. godine, zemlje će moći da ukidaju carinske stope ako žele, ali neće smeti da, po sporazumu CEFTA, uvode nove - ovde pre svega mislim na carinske stope određenog broja proizvoda. Na primer, sa Hrvatskom imamo veliku listu proizvoda koji se nalaze na takozvanoj listi zaštitnih prizvoda, takođe i sa Bosnom imamo značajan broj proizvoda – sa Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom, Moldavijom sigurno nema toliko tih ograničenja.”

Novi sporazum dakle omogućava proširenje tržišta za sve proizvode, ali i trgovanje pod istim uslovima za sve proizvođače, kaže Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište:

“Ulazak u tu zonu slobodne trgovine, ako ona zaista nastane i ako je zemlje svojim separatnim i posebnim propisima ne raskomadaju, znači privredni prostor koji je veći i u kome će pasti rizici za sve zemlje kod ulaganja – biće pogodniji za strane investitore. Najveća dobit je što je to jedno malo čistilište za privrede svih zemalja jer će konkurencija biti jača. To je za zemlje, ako idu ka EU, ozbiljna proba koliko su spremne da idu u tržišne integracije. To je odlična vest ako se CEFTA kao aranžman održi.”

Novine su da je predviđeno formiranje potpune zone slobodne trgovine u regionu do 31. decembra 2010. godine - do 1. maja 2010. godine sve članice treba da obezbede poslovanje bez diskriminacije u sistemu javnih nabavki. Znači, svi koji su na teritoriji CEFTA od tog dana imaće tretman domaćeg ponuđača. Sporazum CEFTA su 19. decembra 2006. godine u Bukureštu potpisale Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora i UNMIK u ime Kosova.
XS
SM
MD
LG