Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema usporavanja ili prekida pregovora sa EU


Enis ZEBIĆ Nema bojazni od prekida ili usporavanja pregovora o hrvatskom ulasku u Evropsku uniju, rečeno je u ponedjeljak u Misiji Europske komisije u Hrvatskoj, povodom nacrta primjedbi Evropske komisije o stanju u pravosuđu i ljudskim pravima, koje su uzbudile hrvatsku javnost. Međutim, mnogo je ozbiljniji problem to što su sve te primjedbe točne.

"Radi se o standardnoj proceduri i pomalo sam začuđen prašinom koja se oko toga digla", kazao je danas voditelj misije Europske komisije u Hrvatskoj, Vincent Degert, povodom nacrta primjedbi Evropske komisije o stanju u pravosuđu i ljudskim pravima, koje su uzbudile hrvatsku javnost:

"Nije namjera, ni Europske unije, ni Europske komisije, ni zemalja članica obustavljati ili odgađati pregovore s Hrvatskom. Idemo po rasporedu, pregovori napreduju i naša je jasna namjera nastaviti sa pregovorima."

Primjedbe na stanje u pravosuđu i ljudskim pravima biti će upućene Hrvatskoj koncem studenog, ako se sve zemlje članice Europske unije sa njima slože. Međutim, veći je problem u tome što hrvatske vlasti, politička javnost i građani nisu čuli ništa što već nisu znali iz vlastitog iskustva.

Hrvatskoj se zamjera sporost u reformi pravosuđa, nedovoljna borba protiv korupcije i neprovođenje Ustavnog zakona o manjinama, konkretno - nedovoljno zapošljavanje Srba u državnoj upravi i lokalnim vlastima, kao i presporo stambeno zbrinjavanje povratnika, nekadašnjih nositelja stanarskog prava. Sve ove primjedbe nikome u Hrvatskoj nisu iznenađenje, slažu se i u vlasti i u oporbi. Premijer Ivo Sanader kazao je kako ni sam nije zadovoljna tempom napretka, ali da očekuje kako će konačno mišljenje Europske komisije biti pozitivno, a na tom tragu je i izjava ministrice pravosuđa, Ane Lovrin:

"Ne očekujem da će to u ičemu usporiti pregovore, dapače, Hrvatska je spremna da ta mjerila ispuni."

Oporba proziva Vladu da pokaže gdje su rezultati reformi i borbe protiv korupcije.

Profesor prava na zagrebačkom Sveučilištu i saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, Ivo Josipović, začuđen je što Sanaderova vlada o ovim primjedbama šuti:

"Točno je da dokument, prema nekim diplomatskim pravilima, još nije za javnu distribuciju, ali vlada je imala taj papir na stolu. Zna za primjedbe naših prijatelja iz Europe, nije morala pokazivati papir, ali onda nije trebala pokazivati kako reforme sjajno i uspješno, na zadovoljstvo Evrope, koja priznaje napredak, provodi. Očito je bilo da je vlada te primjedbe željela zadržati u stolu dok prođe predizborno i izborno vrijeme, a tek onda se baviti reformama."

Pravosudni sustav treba promijeniti, ali napravljeno nije gotovo ništa, upozorava Josipović:

"Osnovne teze o tome da je mreža sudova nefunkcionalna, prevelika i da ne udovoljava svoj toj funkciji su točne i sada je pitanje što se po tome radi. Ne radi se, na žalost, gotovo ništa. Samo se pripremaju reforme, a ne provode se, a i tamo gdje se nešto kao provelo, uglavnom se to svelo na mijenjanje table na sudovima, kao, spojili smo sud i promijenili smo tablu, ali sve ostaje više ili manje isto."
XS
SM
MD
LG