Dostupni linkovi

Da li će se saznati istina o Đinđićevom ubistvu?


Radovan BOROVIĆ Srpska policija uhapsila je preksinoć u Beogradu u odvojenim ali istovremenim akcijama Luku Bojovića zvanog Pekar i Veljka Banovića zvanog Votka , vođe jedne od najopasnijih beogradskih kriminalnih grupa. Bojović i Banović se sumnjiče da su pomagali u skrivanju odbeglih članova zemunskog klana osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Pored jatakovanja sa zemuncima policija sumnjiči Luku Bojovića i Veljka Banovića da su počinili više teških razbojništva na teritoriji Srbije ali i u inostranstvu. Luka Bojović je u kriminalni svet ušao početkom devedesetih godina prošlog veka, bio je pripadnik Arkanove paravojne formacije Tigrovi i blizak prijatelj Milorada Lukovića Ulemeka prvooptuženog za ubistvo premijera Đinđića, kaže za naš program novinar nedeljnika Vreme Jovan Dulović:

“Luka Bojović je poznat odavno, od malih nogu je počeo da se bavi kriminalom – imao je i policijsku i Arkanovu zaštitu. Pravio je razne svinjarije, pucnjave i nikada nije odgovarao – svojevremeno je u sred bela dana u Nušićevoj, u kafiću Trozubac, pucao iz čista mira na Divca, iz kriminalnog miljea. Nikada nije odgovarao nizašta, pokrivali su ga, uvek je tako prolazio i izrastao u vrhunskog kriminalca. Ali je izgleda napolju bio mnogo angažovaniji.”

Luka Bojović, koji je u bekstvu od 2006. godine, i Veljko Banović nezvanično se pominje, pripremali su likvidaciju jednog od poznatih srpskih biznismena zbog čega su se, posle višemesečnog skrivanja po Italiji i Španiji našli u Beogradu. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić ocenio je danas da je policija tokom vikenda uhapsila "vođe jedne od najopasnijih i najorganizovanijih"kriminalnih grupa. Jočić nije želeo da spekuliše o medijskim navodima o akcijama koje su osumnjičeni spremali:

”S obzirom na količinu i na vrstu oružja, koje nije u redovnoj upotrebi, sa integralnim prigušivačima, sigurno je namenjeno za tihu likvidaciju – sve ukazuje na to. Konkretan predmet napada ne znamo.”

Policija, tvrdi ministar, nije proveravala medijske navode da su uhapšeni krili oružje i u beogradskom zoološkom vrtu. Jedan od uhapšenih, Luka Bojović, sin je direktora Zoo vrta, Vuka Bojovića.

U stanu u Lovačkoj 24, u Beogradu kojem je uhapšen Bojović pronađene su i lažne lične karte kao i hrvatski pasoš. a policija sumnja da su odbeglim članovima zemunskog klana u skrivanju aktivno pomagali upravo Bojović i Banović. Sve što ime veze sa skrivanjem počinilaca u vezi sa krivičnim delom ubistvo premijera Đinđića, po mišljenju advokata Bože Prelevića pravnog zastupnika Đinđićevog telohranitelja Milana Veruovića koji je teško ranjen u atentatu ,doprinosi opštoj slici i istini o ubistvu prvog demokratskog premijera Srbije:

“U ovom trenutku je stvarno teško reći koje informacije bi od njih mogli saznati, ali ko je pružao pomoć učiniocima posle izvršenog krivičnog dela je veoma važno, između ostalog, zato što se iz toga vidi ko je celu tu priču sastavljao – da li tu postoje samo elementi inostrani ili samo domaći elementi. Da se vidi koja je širina tog kruga, da li je dogovoreno da im oni pružaju pomoć ili ne. Veoma važno pitanje iz kojeg bi se moglo videti koliki je domen zavere koja je za posledicu imala ubistvo.”

Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Luke Bojovića, Veljka Banovića potvrdio je za naš radio portparol javnog tužioca Tomo Zorić:

“Okružno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Luke Bojovića, Veljka Banovića i još jednog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćeno držanje vatrenog oružja i eksplozivnih materija i krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. U zahtevu za sprovođenje istrage Okružno javno tužilaštvo u Beogradu stavilo je i predlog za određivanje pritvora. Oni će u toku današnjeg dana biti izvedeni pred istražnog sudiju Okružnog suda u Beogradu koji će nakon saslušanja odlučiti o zahtevu za sprovođenje istrage i predlogu Tužilaštva za određivanje pritvora.”

Inače, za Lukom Bojovićem, Holandija je raspisala međunarodnu poternicu zbog serije ubistava, a crnogorska policija ga je u saradnji sa holandskim kolegama označila kao naručioca ubistva Srđana Miranovića, bliskog saradnika i prijatelja Sretena Jočića, zvanog Joca Amsterdam, koji je ubijen januara prošle godine u Podgorici.
XS
SM
MD
LG