Dostupni linkovi

NJUJORK


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je u ponedeljak na otvaranju skupa o klimatskim promenama da će one odrediti baštinu budućih generacija.
Visoki zvaničnici više od 150 zemalja okupili su se u Njujorku kako bi razmotrili potrebne korake protiv globalnog zagrevanja.
Učesnicima se obratio i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger.
"Posledice globalnih klimatskih promena toliko pritiskaju, tako da više nije bitno ko je odgovoran za prošlost. Bitno je ko je odgovoran za budućnost i šta to znači za sve nas", kazao je Švarceneger.
Skupu prisustvuju i bivši američki potpredsednik Al Gor (Gore), kao i mnogi drugi visoki zvaničnici, poput francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija (Nicolas Sarkozy) i nemačke kancelarke Angele Merkel.
Američki predsednik Džordž Buš (George W. Bush), koji se dugo protivio sličnim pregovorima o ograničenju emisije gasova, neće učestvovati u raspravi, ali će prisustvovati večeri koju će za vodeće učesnike priprediti Ban Ki Mun.
Protokol iz Kjota iz 1997. godine, koji odbacuju SAD, zahteva od 36 industrijskih zemalja da do 2012. godine smanje emisiju gasova koji zadržavaju toplotu u atmosferi, za pet odsto u odnosu na nivo zabeležen pre 1990. godine.
XS
SM
MD
LG