Dostupni linkovi

Utvrđivanje pozicija Beograda i Prištine


Anamari REPIĆ Iva MARTINOVIĆ Nakon najava srpskih zvaničnika da će zasedanje generalne skupštine UN u Njujorku iskoristiti za diplomatsku ofanzivu kako bi obezbedili podršku politici Srbije prema Kosovu, postavlja se pitanje da li taj pokušaj može imati bilo kakav uticaj na stavove svetskih zvaničnika kada je reč o budućem statusu Kosova. Članovi Pregovaračkog tima Kosova izjavili su danas da će na direktnim razgovorima o statusu Kosova sa delegacijom Beograda ponoviti stav da nezavisnost Kosova nema alternativu i odbiti svaku ideju o novim odnosima sa Srbijom. Predsednik Kosova i predsedavajući tima Fatmir Sejdiu rekao je da je Priština spremna za nastavak pregovora, ali da se ni ovoga puta ne očekuje dogovor a ni približavanje stavova izmedju Prištine i Beograda.

Predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić već su otputovali u Njujork, gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa nizom lidera zemalja iz celog sveta, a srpski premijer Vojislav Koštunica i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić u Njujork stižu u sredu.

Ova "diplomatska ofanziva biće prilika da Srbija svim članicama UN još jednom iskaže svoju privrženost i značaj poštovanja Povelje UN", rečeno je u delegaciji predsednika Srbije. Boris Tadić obratiće se generalnoj skupštini UN, u četvrtak 27. septembra, dan uoči prvih direktnih pregovora Beograda i Prištine.

Da li će srpska diplomatija nešto promeniti u Njujorku i da li još uvek postoji manevarski prostor za bilo kakve promene i uticaje? Sonja Liht iz spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova Srbije smatra da su aktivnosti srpskih zvaničnika u izvesnoj meri zakasnele, ali da ipak mogu imati određeni značaj u krugovima UN:

“Ne toliko u smislu, da tako kažem, najbitnije odluke ali može da bude značajno za detalje, za neke suptilne nijanse. Očigledno je srpskoj strani stalo i do tih suptilnosti jer konačno znamo da ono za šta se zalaže bar jedan deo ako ne i kompletan tim je jedna vrsta, više simboličkog, suvereniteta nad Kosovom nego stvarnog. Ne bi trebalo da zaboravimo da UN nisu samo Amerika i Rusija – u UN sedi jako mnogo zemalja sa različitim interesima i mnoge od njih, čak i one koje ranije nisu razmišljale, sada razmišljaju o Kosovu.”

I Jelena Milić iz Foruma za međunarodne odnose smatra da diplomatska ofanziva Beograda u Njujorku može imati određen uticaj, ali da dosadašnji model koji je podrazumevao prolongiranje rešavanja statusa Kosova više neće biti na sceni:

“Dopustila bih sebi da kažem da je Koštunica uspeo srpskoj javnosti da predstavi da je on već dobio bitku u lancu ratovanja protiv međunarodne zajednice s ovim prolongiranjem razgovora. Mislim da će sada najzanimljiviji detalj biti kako će se stvari nazvati – da li je to nadgledan novi status. Mislim da će 'wording' biti strašno bitan i termini koji će se, čak i u formalnom smislu, u dokumentima koristiti.”

Većina analitičara saglasna je u oceni da međunarodna zajednica više nije monolitna, što najbolje pokazuje rascep u Savetu bezbednosti, i to ne samo kada je u pitanju Kosovo. Zato profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov naglašava da eventualna promena politike prema Kosovu u svakom slučaju ne
može biti zasluga srpske diplomatije:

“Glavna zasluga ide na račun Rusije. To je po mom mišljenju posledica promene ruske spoljne politike u poslednjih godinu dana - u tom smislu to je dovelo do drugačije konstalacije u Kontakt grupi. Nesumnjivo je da je Srbija, odnosno grupacija DSS i SRS, iskoristila tu priliku da produži ovaj proces rešavanja kosovskog pitanja.”

Priština ne očekuje dogovor

Pregovarački tim Kosova je spreman za direktan susret sa srpskom stranom u nastavku pregovora o statusu, rečeno je posle sastanka tima. Direktni razgovori Beograda i Prištine i medjunarodne trojke održaće se 28. septembra u Njujorku.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da će članovi tima u Njujorku predstaviti volju Albanaca za nezavisnošću.

“Idemo da predstavimo naš stav da se o nezavisnosti ne može pregovarati i da ona nema alternativu”, rekao je Sejdiu, dodavši da će kosovski pregovarači predstaviti svoj memorandum o dobrosusedskim odnosima sa Srbijom, kao odnosima dve nezavisne zemlje.

Sejdiu je rekao kako ne očekuje da će novi razgovori doneti nekakav pomak ili približavanje stavova, zbog suštinskih razlika izmedju Prištine i Beograda po pitanju budućeg statusa Kosova.

Član tima, lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) rekao je da će Priština zahtevati ubrzanje odluke o budućem statusu, a odbiće svaki predlog koji podrazumeva nekakvu vezu Kosova sa Srbijom.

“Odbićemo svaku novu vezu sa Srbijom, bilo da se radi o konfederaciji, federaciji ili nečemu drugom”, kaze Tači ističući da je stav Prištine već poznat medjunarodnoj zajednici.

U pozivu za sastanak koji je dobio Prištinski tim navodi se da će se u Njujorku najpre održati zajednički sastanak delegacija Prištine i Beograda sa medjunarodnim posrednicima, a zatim će trojka održati i odvojene sastanke sa stranama. Kosovski pregovarački tim ide u Njujork u punom sastavu, a njega čine čelnici institucija i lideri vodećih opozicionih stranaka.
XS
SM
MD
LG