Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protestna nota Savjetu Evrope protiv Srbije?


Srđan JANKOVIĆ Iz vladajuće crnogorske koalicije ovih se dana sugeriše da bi crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova trebalo da uputi protestnu notu Savjetu Evrope zbog namjere Srbije da izmjenom zakona o državljanstvu omogući državljanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi sticanje i srpskog državljanstva, što je u suprotnosti sa Deklaracijom o državljanstvu Savjeta Evrope iz ’97. godine kojom se najstrožije zabranjuje nacionalna, polna ili bilo koji drugi vid diskriminacije, tvrde iz DPS-a. Ima li prostora za obraćanje međunarodnim institucijama?

Komentarišući činjenicu da će Skupština Srbije usvojiti zakon o državljanstvu, prema kojem neće biti protrebno prebivalište na teritoriji Srbije za dobijanje državljanstva, već da se državljanin druge države nacionalno izjasni da je Srbin, te da smatra Srbiju svojom državom i da je poslovno sposoban, predstavnici vladajuće koalicije u Crnoj Gori su proteklih dana ocijenili diskriminacijom po nacionalnoj osnovi. Posebno zato što će time biti omogućeno na lak način da crnogorskim građanima koji se nacionalno izjašnjavaju Srbima da dođu do dvojnog državljanstva koje državni organi Srbije neće prijavljivati organima Crne Gore. Da li će zvanična Crna Gora nakon usvajanja ovakvog zakona u Skupštini Srbije reagovati prema međunarodnoj zajednici, odnosno Savjetu Evrope, pitali smo portparola vladajuće Demokratske Partije Socijalista Rajka Kovačevića koji kaže da će nadležni organi tek odlučiti o tome:

„Mislim da posljednja ponašanja u vezi sa raspravom i donošenjem zakona u srpskom parlamentu, a vezano za problematiku oko uslova za dobijanje srpskog državljanstva nijesu na fonu izgranje i jačanja odnosa povjerenja i uvažavanja između dvije države Srbije i Crne Gore. Mislim da su takva ponašanja više na fonu nečega što u sebi ima više elemenata balkanske prošlosti, a manje evropske budućnosti ovog regiona. Naš zakon o državljanstvu će donijeti naša crnogorska Skupština i on svakako neće imati aspiracija miješanja u unutrašnje stvari drugih država u regionu. Na crnogorskim državnim organima je da procijene da li po tom pitanju treba i institucionalno reagovati preko evropskih institucija, prije svega preko Savjeta Evrope“.

Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković je prije nekoliko dana saopštio da bi crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova trebalo da Savjetu Evrope uputi protestnu notu zbog diskriminacije Srbije po pitanju dvojnog državljanstva, jer se takvim zakonom direktno krši Deklaracija o državljanstvu Savjeta Evrope iz’97. godine kojom se najstrožije zabranjuje nacionalna, polna ili bilo koja diskriminacija. I u Socijaldemokratskoj partiji kažu da je takav stav Srbije suprotan evropskim standardima i Konvenciji o državljanstvu Savjeta Evrope. Profesor na Pravnom fakultetu Blagota Mitrić smatra da kada zakon o državljanstvu stupi na snagu da Ambasada Crne Gore u Beogradu reaguje pred Ustavnim sudom Srbije:

„Da li će Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore intervenisati prema tim međunarodnim organima o državljanstvu srbijanskog propisa je politička mjera, to ja ne komentarišem, ali ono što se može preduzeti kao pravni korak to je sljedeće. Pošto je zakon stupio na snagu on se može osporavati pred narodnim Ustavnim sudom i ja mislim pošto je on protivan Deklaraciji o međunarodnom državljanstvu Savjeta Evrope prije deset godina, a pošto postoji pravno pravilo koje se primjenjuje u našem pravnom poretku da međunarodno pravo ima primat nad unutrašnjim pravom da bi neki naš organ, kao na primjer ambasada u Beogradu, trebalo da pred Ustavnim sudom Srbije pokrene postupak i da ospori tu meru pred Ustavnim sudom Srbije. Ne vidim drugog pravnog puta“.

U crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova nijesmo mogli dobiti sagovornika koji bi odgovorio na pitanje da li će Ministarstvo reagovati na predstojeće usvajanje zakona o državljanstvu u srpskoj Skupštini.
XS
SM
MD
LG