Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U četvrtak presuda "vukovarskoj trojki"


RSE Presude "vukovarskoj trojki" i grupi bivših pripadnika rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i rasprava o pripremama za suđenje lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju biće najvažniji događaji u Haškom tribunalu (ICTY) ove sedmice.

Izricanje presude oficirima bivše JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću zakazano je za četvrtak, 27. septembra. Bivši komandant Prve gardijske brigade JNA, pukovnik Mrkšić, brigadni načelnik za bezbjednost, major Šljivančanin, i komandir jedne čete, kapetan Radić, optuženi su za strijeljanje više od 250 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz bolnice u Vukovaru, na farmi "Ovčara", 20. novembra 1991. godine.

U završnoj riječi na suđenju "vukovarskoj trojki", sredinom marta ove godine, tužilac Marks Mur (Marx Moore) zatražio je da svim optuženima bude izrečena kazna doživotnog zatvora. Branioci su predložili sudijama da Mrkšića, Šljivančanina i Radića oslobode, tvrdeći da njihova krivica nije dokazana.

Istog dana, 27. septembra, Apelaciono vijeće ICTY će izreći pravosnažnu presudu jednom od bivših vođa OVK Fatmiru Ljimaju i saoptuženima za zločine nad Albancima i Srbima počinjene u logoru "Lapušnik" 1998. godine.

Prvostepenom presudom, izrečenom 30. novembra 2005. godine, sudsko vijeće ICTY je Ljimaja i kooptuženog Isaka Muslijua oslobodilo krivice po svim tačkama optužnice, ocjenjujući da tužioci nisu dokazali da su oni imali bilo kakvu ulogu u logoru "Lapušnik". Trećeoptuženi Haradin Baljaj osuđen je na 13 godina zatvora zbog strijeljanja devet Albanaca koji su bili pritvoreni u logoru na planini Beriša 26. jula 1998. godine. Tužilaštvo ICTY i odbrana Baljaja uložili su zatim žalbe na prvostepenu presudu. Ljimaju, Baljaju i Muslijuu je suđeno po optužnici za ubistvo najmanje 22 srpska i albanska pritvorenika, te nezakonito pritvaranje i mučenje civila u improviziranom logoru OVK u selu Lapušnik od maja do jula 1998. godine.

Za četvrtak je zakazana i statusna konferencija u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmotren napredak u pripremama za suđenje. Suđenje Šešelju, optuženom za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene od 1991. do 1993. godine trebalo bi početi 7. novembra.

Narednih dana pred ICTY će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i peterici kooptuženih za zločine nad kosovskim Albancima počinjene 1999. godine. Na rasporedu rada ICTY su i procesi protiv bivših oficira vojske bosanskih Srba optuženih za genocid počinjen u Srebrenici; bivšeg komandanta Armije BiH, generala Rasima Deliće, okrivljenog za zločine mudžahedina počinjene nad Hrvatima i Srbima; nekadašnjeg makedonskog ministra policije Ljubeta Boškovskog, okrivljenog za zločine nad Albancima počinjene 2001. godine i ratnih vođa bosanskih Hrvata, koji su optuženi za zločine počinjene nad Bošnjacima 1993. i 1094. godine.
XS
SM
MD
LG