Dostupni linkovi

Hartmann potvrdila Holbrookovu izjavu


RSE Bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann izjavila je kako nikada nije tvrdila niti postoje dokazi da je nekada sklopljen sporazum između američkog diplomata Richarda Holbrookea i optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića kojim bi se ovome jamčilo da neće biti uhićen.

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi list Dnevni avaz Hartmann je istaknula kako ovakvu optužbu nigdje nije navela u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Mir i kazna" dodajući kako preslika dokumenta kojim su mediji u Srbiji pokušavali dokazati postojanje takvog sporazuma nije autentična.

Sam Holbrooke je navode o njegovu sporazumu s Karadžićem nazvao "odvratnim lažima".

"To je jedna odvratna laž. Nevjerojatno je da i dalje netko vjeruje na riječ jednom ratnom zločincu a ne SAD-u i ljudima koji su donijeli mir na Balkanu", izjavio je Holbrooke tijekom vikenda za lokalne medije u BiH.

Florence Hartmann potvrdila je kao se Holbrooke neprestano zalagao za uhićenje Karadžića i drugog najtraženijeg optuženika za ratne zločine Ratka Mladića no smatra kako je on istodobno bio prilično usamljen u takvim zahtjevima u redovima američke administracije.

"Njegovo stajalište je, i to sam istaknula, bilo izrazito manjinsko unutar američkog vodstva", kazala je Hartmann.
Zaključila je kako je sasvim logično da u situaciji kada su Karadžić i Mladić već 12 godina na slobodi ljudi sumnjaju u iskreno zalaganje SAD i njenih saveznika da se ova dvojica doista privedu pravdi.
XS
SM
MD
LG