Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U petak sastanak delegacija Prištine i Beograda


Pozivajući se na diplomatske izvore, prištinski dnevni list "Zeri" u subotu je objavio da je Beograd stavio do znanja Kontakt-grupi da ne prihvata sastanak sa prištinskom delegacijom u zgradi UN, jer bi to ličilo na dijalog dvije države.

"Na početku sastanka trojka će informisati delegacije Prištine i Beograda o rezultatima sastanka ministara inostranih poslova Kontakt-grupe, koji se održava 27. septembra", piše "Zeri".

List ocjenjuje da bi bilo veliko iznenađenje kada bi na sastanku u Njujorku dvije strane predložile nešto novo.

"Bilo bi veliko iznenađenje kada bi formu zvaničnih prijedloga dobile spekulacije o mogućnosti teritorijalne podjele Kosova, ili formiranja nekog oblika konfederacije Kosova i Srbije", navodi list.

Dodaje se da "zvanični Beograd nema ni hrabrosti ni volje da ulazi u takve verzije, jer bi to značilo da mora priznati nezavisnost Kosova", kao i da se tim opcijama protivi i Priština.

Tokom sastanka mogu se očekivati teške otužbe između delegacija Prištine i Beograda, što će, kako se ističe, još više utvrditi stav o nemogućnosti realizovanja bilo kakvog modela opstanka Kosova i Srbije u zajedničkoj državi.

«Zeri" piše da će u drugom dijelu sastanka posrednička trojka imati odvojene sastanke sa pregovaračkim timovima Srbije i Kosova, na kojima će se analizirati tok direktnih pregovora.
XS
SM
MD
LG