Dostupni linkovi

Beograd ne očekuje negativan izveštaj


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte da državni organi čine sve da optuženi pred tim sudom budu uhapšeni i prebačeni u Hag. "Čvrsto smo opredeljeni da završimo saradnju sa Haškim tribunalom. Kažnjavanjem zločinaca i izgradnjom stabilnog i prosperitetnog regiona, našeg zajedničkog prostora integrisanog u Evropsku uniju, možemo da obezbedimo bolju budućnost za sve", izjavio je Tadić, a prenela je Press služba predsednika Srbije. Tokom dvodnevne posete Karle del Ponte Beogradu nije bilo izjava nakon sastanaka, a Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, nakon njenog odlaska rekao je da očekuje da će izveštaj tužiteljke biti izbalansiran:

“Da će u izveštaju naći mesta i ova činjenica o postojanju odlučnosti da se obaveze prema Haškom tribunalu ispune. Svakako i očekivanje da se glavni haški optuženik kao i preostali optuženici što pre nađu u Hagu. Mislim da njen izveštaj neće predstavljati prepreku da parafiramo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali da nas prepreka, koja se zove Ratko Mladić, može očekivati prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.”

Del Ponte će svoju ocenu saradnje Srbije sa Hagom izneti predstavnicima Evropske unije, od čega će zavisiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, koje je najavljeno za kraj godine. Olga Kavran, portparol Tužilaštva Haškog tribunala, izjavila je za naš program da Karla del Ponte u ovom trenutku neće davati izjave o sastancima u Beogradu:

“Jednostavno gospođa Del Ponte želi da sačeka sa ocenom, da prvo o njoj razgovovara sa predstavnicima EU i to je to. Ovoga puta je odlučila da ne želi daje nikakve izjave za medije pre toga.”

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, izjavio je za naš program da je razgovor Karle del Ponte sa predstavnicima Akcionog tima, u kom je i tužilac Vladimir Vukčević, bio korektan, ali nije mogao da iznese detalje jer je reč o operativnom sastanku:

“Ne mogu da ocenjujem stepen njenog zadovoljstva, ali u svakom slučaju mislim da je bilo dosta razumevanja s obe strane, za naše probleme i za generalno stvari koje se dešavaju svuda oko nas. Razgovarala je sa gospodinom Vukčevićem, skoro četiri sata, i sa drugim pripadnicima Akcionog tima koji su očigledno izložili neke argumente. Dakle, zadovoljstvo Tužilaštva – to je relativna stvar jer u ovoj državi ne može niko biti zadovoljan dok su haški begunci još uvek na slobodi, odnosno pozitivan rezultat je jedino da oni budu nu Hagu. S druge strane, rad Akcionog tima je nevidljiv i očigledno je da su ovi ljudi uspeli da prezentiraju sve ono što rade, naša javnost i što mi ne vidimo.”

Vekarić je dodao da je veoma značajno i nešto što se desilo baš tokom posete Karle del Ponte - da su u Skupštini Srbije prošle izmene i dopune Zakona o ratnim zločinima:

“Čime nadležnost za pomagače odnosno jatake sada preuzima Tužilaštvo za ratne zločine. To je veoma važno jer će sada, u tom smislu, mnoge stvari moći da se pomere sa mrtve tačke – to smo mi tražili još u avgustu 2006. godine i takav stav Vlade Srbije zaista ohrabruje.”

Svi zvaničnici koji su se u Beogradu sastali sa Karlom del Ponte saopštili su da su joj predočili šta sve čine i kolike napore ulažu da se što pre ispune obaveze prema Tribunalu i ocenili da su razgovori bili vrlo korisni.
XS
SM
MD
LG