Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove sankcije Iranu?


Sjedinjene Američke Države očekuju da će Vijeće sigurnosti UN donijeti rezoluciju s novim sankcijama protiv Irana koji bez obzira na dosadašnje kaznene mjere ne odustaje od obogaćivanja urana. Američki veleposlanik u Svjetskoj organizaciji Zalmay Khalilzad kaže kako je došao trenutak za novu rezoluciju, jer Iran ne surađuje sa Vijećem sigurnosti. Khalilzad očekuje da bi se to moglo dogoditi u idućih nekoliko tjedna.

Podršku Amerikancima snažno pružaju i Francuzi. Ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner koji je prije nekoliko dana izazvao val oštrih reakcija zbog izjave da se Zapad treba pripremati za rat s Iranom, tijekom posjeta Washingtonu je upozorio da je sa Teheranom nemoguće pregovarati, te da se "nažalost, mora raditi na sankcijama".

Kina i Rusija tradicionalno smatraju da sankcije nisu rješenje problema, no ne treba zaboraviti da kada se donosila druga Rezolucija u Vijeću sigurnosti UN zbog nesuradnje Irana sa Svjetskom organizacijom – odluka je bila jednoglasna.
Službeni Teheran i dalje tvrdi da razvija isključivo mirnodopsku nuklearnu tehnologiju, da nema namjeru proizvesti atomsko oružje, i ističe neopozivo pravo i slobodu Iranaca da posjeduju nuklearnu energiju. Režim je proljetos tiskao i novac u slavu svojih nuklearnih dostignuća, i općenito, nastoji uvjeriti svoje građane da je ravnopravan partner međunarodnoj zajednici u svakoj situaciji, pa i u popriličnoj ekonomskoj izolaciji u kojoj se zemlja nalazi zbog aktualnih UN-ovih sankcija.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG