Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Del Ponte očekuje nove rezultate


Niko u Srbiji ne bi mogao da navede dan kada će biti okončana saradnja sa Haškim tribunalom, zaključak je koji se može izvući u danu kada se u Beogradu sa državnim vrhom sastaje glavna tužiteljka Karla del Ponte. Od njene poslednje posete, pre tri meseca, nijedan optuženi za ratne zločine nije uhapšen. Ministar pravde Dušan Petrović kaže da će glavna tužiteljka imati priliku da se uveri u posvećenost srpskih vlasti da se to pitanje konačno skine sa dnevnog reda:

“Mislim da će danas zaista imati priliku da se uveri u posvećenost srpskih vlasti da se ovo pitanje konačno skine sa dnevnog reda. Dakle, Srbija vodi politiku koja bi trebala da konačno razreši ovo pitanje, a to znači da se svi koji su optuženi nađu pred Haškim tribunalom - postoji svakodnevni operativni rad. Moram da podsetim da su se u poslednjih nekoliko meseci dve vrlo važne osobe našle pred Haškim tribunalom. Očekujem da ćemo ovaj problem rešiti ali mislim da u ovoj zemlji nema nikog ko bi mogao da kaže dan kada će se to dogoditi.”

Veruje se da će Karla del Ponte pojačati pritisak na Srbiju da optuženi što pre budu locirani i uhapšeni pre kraja njenog mandata koji ističe u decembru. Njena portparolka Olga Kavran kaže da Karla del Ponte očekuje konkretne rezulatate:

“Kao što znate saradnja sa Beogradom je ponovo počela početkom leta i Vlada i sve relevantne službe su tada izrazile i pokazale svoju opredeljenost za saradnju. Međutim, od tada je prošlo tri meseca i tužilac očekuje nove rezultate.”

Na sastanku iza zatvorenih vrata predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić i Karla del Ponte su zaključili kako je potrebno što pre izručiti Tribunalu preostale optužene. Ako od svojih sagovornika predsednika Tadića i premijera Koštunice čuje iste reči, da li je moguće da glavna tužiteljka sačini pozitivnu procenu saradnje Beograda i dostavi je Evropskoj uniji. Novinar agencije Sense, Mirko Klarin, koji prati rad tribunala u Hagu:

“Može dobiti neka uveravanja, koja sigurno neće biti javno objavljena ili saopštena, kao što je svojevremeno, setimo se, dobila uveravanja u koja je poverovala, da će Gotovina biti uhapšen – dala je pozitivnu ocenu i Gotovina je zaista posle dva-tri meseca bio uhapšen. Dakle, reč je o poverljivim razgovorima koje ona vodi sa ljudima koji se time bave, ali da li će im verovati to je već stvar njene procene na osnovu iskustva koje stekla iz dosadašnje prakse i saradnje sa vlastima u Beogradu.”

Uoči posete glavne tužiteljke srpske vlasti su kao dokaz da čine ozbiljne napore javno izveli akciju deportovanja Saše Karadžića iz Srbije zbog nevažeće lične karte. Najavljivali su da imaju operativna saznanja da se jedan begunac krio u Srbiji, mediji spekulišu da je reč o Goranu Hadžiću pa čak i da u Banja Luci ima aktivnosti u vezi sa hapšenjem Stojana Župljanina. Da li je to dovoljno da se glavna tužiteljka vrati sa pozitivnim izveštajem, koji će preporučiti Evropskoj uniji. Mirko Klarin:

“Te najave i akcije pokazuju da se nešto radi, međutim, kao što je Karla del Ponte to već bezbroj puta rekla - nju zanimaju rezultati. Pozitivnu ocenu može dati jedino ako mogu da joj daju uverenje da ti rezultati neće izostati. Nema nikakve sumnje da je ona postala nestrpljiva i jako razočarana što nije bilo nikakvih pomaka u poslednja tri meseca na planu koji je njoj najvažniji a to je da se preostali begunci odvedu u Hag.”

Poslanici vladajućih stranaka u Skupštini Srbije ocenjuju da će, nakon današnje posete Beogradu, izveštaj glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o saradnji Srbije sa tim sudom biti pozitivan, dok opozicione stranke misle suprotno. Tribunal potražuje još četiri begunca, Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića. Tužilaštvo Srbiju smatra odgovornom za njihovo privođenje pravdi. Glavna tužiteljka boravi u Beogradu 20. i 21. septembra. Nakon posete, ona treba da podnese izveštaj Evropskoj komisiji o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG