Dostupni linkovi

Uoči direktnog susreta Beograda i Prištine


Agencije

Na prijedlog Prištine da se na pregovorima raspravlja o dokumentu o budućim odnosima Kosova i Srbije, Samardžić jer ekao:

"Taj predlog Prištine nije tema razgovora već iskušenje za 'trojku' i ona treba da odbije taj dokument... Od toga kako se predstavnici 'trojke' i međunarodne zajednice postave prema tom predlogu zavisi tok pregovora", kazao je Samardžić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da se srpska strana "drži teme pregovora" i da je zbog toga predložila pet osnovnih tema jer ne želi da oktobar i novembar proteknu u, kako se izrazio, simulaciji pregovora.

Samardžić je podsetio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN predviđa da se na Kosovu, posle perioda stabilizacije, otvori razgovor o budućem statusu pokrajine i da se srpski predlozi odnose upravo na to dok je inicijativa iz Prištine, kako je ocenio, "dimna bomba."

Ministar je, takođe, pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se izjasne i osude najavu Albanaca da će, posle 10. decembra, jednostrano proglasiti nezavisnost pokrajine.

Evropski predstavnik u "trojci" Kontakt grupe Volfgang Išinger izjavio je danas da će prvi direktan susret Beograda i Prištine biti veoma važan.

Na konferenciji za novinare u Londonu, održanoj posle dvodnevnih odvojenih razgovora "trojke" s predstavnicima Beograda i Prištine, Išinger je rekao da će dve strane imati prilike da iznesu predloge i o njima diskutuju, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Direktan susret dve strane predviđen je za 28. septembar u Njujorku.

"Nakon te sesije predložili smo da se 'trojka' odvojeno sastane s obema stranama i da sa njima razgovara o tome šta dalje", rekao je on.

Išinger je najavio intenzivan raspored sastanaka za oktobar i novembar i izrazio nadu da će dve strane imati dosta prilika da nastave sa direktnim susretima.

"Obe strane su izrazile spremnost da učestvuju u direktnim razgovorima. To nam stalno ponavlja delegacija iz Beograda, a od druge strane nisam čuo da se tome protivi", rekao je Išinger.

Osim Išngera, u posredničkoj "trojci" Kontakt grupe su i predstavnici SAD i Rusije Frenk Vizner i Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kontakt grupa će 10. decembra podneti izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.
XS
SM
MD
LG