Dostupni linkovi

Legijin megaintervju


Dnevnici „Kurir“ i „Glas javnosti“, pompeznim nazivima već danima najavljuju, kako su to nazvali, megaintervju sa Miloradom Ulemekom.

Ovaj intervju, koji počinje odrednicom ekskluzivno i naslovom „Legija progovorio“, biće objavljen, kako kažu u tim novinama, u nastavcima i to kroz 400 pitanja i 400 odgovora.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće rekla je za RSE da je objavljivanje ovog intervjua, koji je ispunjen uvredama i vulgarnostima, čista "politička priča“, kojom se, kako je ocenila, "pokušava zaustaviti proces promena u Srbiji". Ona je upozorila i na to da se ovakvim tekstovima uznemiravaju i žrtve:

“Srpsko društvo je duboko bolesno društvo u svakom pogledu, a pre svega kada je reč o nečemu što se zove savest. Nakon četiri godine suđenja, ako to pomnožite sa 365 dana znači da je Ulemek imao gotovo 1500 dana da kaže istinu. Ono što je u celoj ovoj priči najopasnije i zašto sam ovo okvalifikovala kao političku priču je to što se ponovo zamajava, zaluđuje i truje medijska scena Srbije. Mislim da iza svega toga stoji ona klika i ono društvo u Srbiji koje je apsolutno protiv promena, protiv istine, protiv suočavanja Srbije sa njenom stvarnošću koja je ne tako davna i nije tako lepa.“

S druge strane, zamenik gl. i odg. urednika lista Kurir, Jovica Krtinić, kaže RSE, da su motivi za objavljivanje intervjua sa čovekom koji je osuđen za ubistvo premijera, ali i za druge zločine, veoma jednostavni:

“Isključivi motivi za ovo je želja da se čuje šta taj čovek ima da kaže, ma koliko mi lično i profesionalno smatrali da on jeste zaista odgovoran za dela koja mu se stavljaju na teret. Nije u pitanju bilo kakva kampanja, bilo kakav pokušaj prekrajanja te presude koja je već doneta i koja čeka svoju pravosnažnost. Ono što radimo od početka je da budemo ispred ostalih, odnosno da dobijemo izjavu i intervju od nekoga ko to ne čini baš često.“

Milorad Ulemek, označen kao vođa zemunskog klana i bivši pukovnik DB-a osuđen je 23. maja pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića, 12. marta 2003. godine. Ulemek je osuđen u još dva procesa - na 40 godina i to u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, kao i na 15 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali.
Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić, osudio je današnje objavljivanje intervjua sa Miloradom Ulemekom. On je za RSE rekao da objavljivanje tog intervjua "ne može da se podvede pod javni interes":

“Vrlo je teško objasniti da postoji javni interes da se ljudima, koji su osuđeni pravosnažno za najteže zločine koji se mogu dogoditi u ovoj zemlji, otvara prostor u novinama, da odgovaraju na 400 pitanja, da rešavaju, kako je sugerisano, sudbinu Srbije itd. On je već rešavao sudbinu Srbije i znamo kako se to sve završilo - ovde je reč o poštovanju javnog interesa. Takođe, što nalaže svaki kodeks, može se vrlo široko reći da je to javni interes da se čuje šta ima da kaže osuđenik. Ali, javni interes je, takođe, da se čuje i optužnica pa bi i njoj trebalo dati isto toliko pitanja i odgovora.“

Janjić je još istakao da je objavljivanje ovog intervjua deo smišljene kampanje i da to predstavlja pritisak na pravosuđe jer za ubistvo Zorana Ðinđića i Ivana Stambolića presude još uvek nisu pravosnažne:

“Mislim da krugovi povezani sa podzemljem i samo podzemlje imaju mogućnost da plasiraju 400 pitanja i odgovora u dva lista – ko ne razume šta to znači ja zaista nemam šta mu kažem.“

Međutim,u Srbiji, objavljivanje intervjua osuđenika nije zakonom zabranjeno, ali, stručnjaci ističu, da razvijene zemlje zapada imaju uputstva i etičke kodekse koji sankcionišu pojavljivanje memoarske građe osoba koje su osuđene za najteža krivična dela.
XS
SM
MD
LG