Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekordna cijena nafte


Cijene nafte oborile su danas sve ranije rekorde, nošene očekivanjima da će noćašnje smanjenje kamatnih stopa američke Banke za federalne rezerve ubrzati ekonomski rast SAD i povećati potražnju u već napetim isporukama sirove nafte i benzina.

Laka, američka nafta za oktobarske isporuke poskupjela je na azijskim tržištima za 82 centa, i dostigla 82.33 dolara za barel. Federalne rezerve su samanjile osnovu dolarsku kamatu za pola procenta - na 4,75 posto - što je odmah po objavljivanju dovelo do skoka cena petroleja.

Analitičari kažu da je odluka američke Centralne banke o pojeftinjenju pozajmica umanjila rizik od oštrog usporavanja ekonomije Sjedinjenih Država, inače najvećeg potrošača i kupca nafte na svijetu.

Današnja cijena je "novi rekord svih vremena", mada analitičari ukazuju da je nafta i dalje daleko jeftinija zbog niže vrijednosti američkog dolara, te podsjećaju da je tokom ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, vrijednost barela dosegla između 96 i 101 dolara.

Američke Banka za federalne rezerve protekle je noći smanjila referentnu kamatnu stopu za pola postotka s 5.25 posto na 4.75 posto, što je prvo smanjenje od sredine prošle godine, u nastojanju da ublaži negativan utjecaj koji kriza s visokorizičnim hipotekarnim stambenim kreditima može imati na cijelo gospodarstvo SAD-a. Većina ekonomista predviđala je da će banka smanjiti kamatnu stopu na krakoročne pozajmnice među bankama za samo 0.25 posto, uz ocjene kako bi 0.50 posto moglo potaknuti inflaciju.

Analitičari predviđaju kako smanjenje kamatne stope nije posljednja riječ Centralne banke i očekuju da će slijediti daljnja smanjenja referentne stope u dva ili tri navrata kako bi se stabilizirala financijska tržišta uzdrmana najtežim padom prodaje i cijena u stambenom sektoru u posljednih 16 godina, koji prijeti recesijom cijelom američkog gospodarstvu.

Burze su povoljno reagirale na objavu noćašnje odluke i sva tri indeksa dionica na Wall Streetu u kratkom roku su zabilježila rast od jedan posto. Isti trend slijedila su tržišta dionica u Aziji, a tokom dana i u Europi. Smanjenje americke kamate pozitino se odrazilo i na vrijednost dolara koja je blago porasla u odnosu na sve vodeće svjetske valute.
XS
SM
MD
LG