Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duple plate kosovskih Srba?


Jasmina ŠCEKIC

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević odbacio je tvrdnje potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića da predstavnici kosovskih Srba nenamenski troše novac koji zvanični Beograd šalje za Kosovo. Antonijević u izjavi za radio Slobodna Evropa kaže da se sva sredstva koja stižu na Kosovo namenski troše i podjednako raspoređuju na teritoriji celog Kosova.

“Novac sigurno stiže svuda ravnomerno pa i u enklave na Kosovu, tako da takve tvrdnje nisu tačne. A što se tiče namenskog trošenja novca, gde god budemo imali bilo kakvu prijavu da postoje neke malverzacije u trošenju novca koji država Srbija izdvaja za Kosovo i Metohiju onda će relevantne institucije koje postoje takve prijave razmatrati. Verujte, vrlo lako može da se proveri svako trošenje novca, tako da priče da se se novac zadržava na severu i da se za sever Kosova najviše sredstava izdvaja prosto nisu tačne”, kazao je Antonijević.

Nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović u izjavi za naš program kaže da je jako važno da se izvrši redistribucija sredstava koji zvanični Beograd šalje na Kosovo i da se ta sredstva podjednako dele na preostali deo Kosova a ne samo na sever.

“Ja živim na severu, ali ne mogu zaboraviti da većina Srba živi u centralnom delu u vrlo lošim uslovima života. Tim ljudima nedostaje infrastruktura i osnovni uslovi za život. Ako Srbija želi da sačuva to stanovništvo onda se mora malo ozbiljnije baviti distribucijom sredstava. Pravi primer za potpunu netransparentnost jeste izgradnja i asfaltiranje puta Bube-Rajetići-Novi Pazar koji je zapravo nelegalni prelaz, jer naša država taj prelaz nije odobrila a u pitanju je jako velika investicija za koju nije bilo javnog tendera. Ne znamo po kom osnovu je taj izvođač odobren i ne znamo ko je, ali sama činjenica da ne postoji transparentnost i uvid u tako nešto ostavlja mogućnost za veliku sumnju”, istakao je Ivanović.

Do podataka da postoje zloupotrebe, odnosno da novac ne dolazi do onih kojima je namenjen, Božidar Ðelić je došao prilikom nedavnog boravka u Osojanima:

"Uporedićemo, primera radi, listu činovnika koje finansiramo sa duplim platama, a za to je uslov da sa porodicama žive na Kosovu i Metohiji. Dobio sam listu onih koji su u Osojanima, da uporedimo to sa onima kojima plaćamo, pa u slučaju da nisu tamo, da lepo ukinemo te privilegije i da usmerimo tu pomoć onima koji pokušavaju da prežive", rekao je Ðelic.
XS
SM
MD
LG