Dostupni linkovi

Vanredna vijest

LONDON/PRIŠTINA


Predstavnik Evropske unije u posredničkoj "trojci" Volfgang Išinger saopćio je da članak o Kosovu koji je objavio londonski "Indipendent" može da stvori pogrešan utisak utoliko što tvrdi da "nezavisnost Kosova nije na dnevnom redu".
"Cilj aktuelnih pregovora 'trojke' u kojoj je ambasador Išinger predstavlja EU, jeste da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine i olakša sporazum kako bi se došlo do konačnog rješenja statusa Kosova", objavljeno je večeras na sajtu Ambasade Njemačke u Londonu.

LONDON/BEOGRAD
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Londonu da nametanje nezavisnosti Kosova "nije ništa drugo nego nasilna podjela Srbije" i da bi to ugrozilo evropsku perspektivu zemlje. U govoru pod nazivom "Put Srbije u Evropu", koji je odžao u britanskom institutu Četam haus, Jeremić se založio za kompromisno rješenje za Kosovo bez unaprijed određenog ishoda.

NJUJORK
U sjedištu UN u Njujorku sinoć je počelo redovno godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN. Na kratkoj ceremoniji u velikoj dvorani Generalne skupštine, početak 62. zasjedanja proglasio je nekadašnji šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, koji će tokom narednih godinu dana predsjedavati Generalnom skupštinom UN. Debata tokom koje će šefovi država ili vlada 192 države članice obratiti Generalnoj skupštini UN će početi 25. septembra i trajati do 3. oktobra.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG