Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Američki predsednik Džordž Buš i portugalski premijer Žoze Sokrates, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, u ponedjeljak su nakon razgovora u Beloj kući potvrdili snažne transatlantske veze SAD-a i EU-a i saradnju u rešavanju problema vezanih uz Bliski istok, Darfur, Kosovo i globalne trgovinske pregovore.
Sokrates je kazao da je rasprava o Kosovu pokazala je kako je saradnja između Evrope i SAD važna za bezbednost i stabilnost u svetu.
"Zajamčio sam predsedniku Bušu da je moj prvi prioritet u odnosu na Kosovo zadržati Evropu ujedinjenom", naglasio je portugalski premijer.

BRISEL
Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija i Evropska unija potpisaće u utorak u Briselu sporazume o viznim olakšicama i o readmisiji koji bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2008.
Ugovor o readmisiji nalaže balkanskim zemljama da prihvate povraćaj iz država EU onih građana koji su tamo ušli bez valjanih dokumenata i dozvola.
Konačnu reč o sporazumima sa državama zapadnog Balkana daće ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU na zasedanju 8. i 9, potom će se o njima izjasniti Evropski parlament i sporazumi bi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2008. godine.
XS
SM
MD
LG