Dostupni linkovi

Zapad više ne nudi nezavisnost?


Kosovu se više ne nudi međunarodno nadgledana nezavisnost, što je očigledno ustupak Beogradu i Moskvi, a što će najvjerojatnije razljutiti Albance na Kosovu, piše današnji Independent, pozivajući se na predstavnika EU u "trojki".

Wolgang Ischinger je izjavio kako je vrijeme da se prihvati realistično rješenje. List također podsjeća da se kosovska delegacija u Londonu želi usredotočiti na tehnička pitanja odnosa između dvije nezavisne države, što je kosovski premijer Agim Čeku najavio uoči putovanja. No, gospodin Ischinger ističe da sama riječ nezavisnost ne znači mnogo. Kako će ostvariti prihode? pita se on, dodajući kako će se Kosovo vjerojatno i dalje nastaviti sa oslanjanjem na stranu pomoć. Upitan da li bi ishod pregovora mogao biti međunarodno nadgledana nezavisnost, njemački diplomat je kazao kako će bi razgovorima trebalo postići rješenje koje će omogućiti međunarodno nadgledani status. No pitanje nezavisnosti ostaje otvoreno, pa bih radije razgovarao o jakom nadgledanom statusu, naglašava Ischinger za britanski Independent.

No kako bilo, razgovori sa izaslanstvom Srbije koja odbija bilo kakvu nezavisnost za Kosovo, i delegacijom etničkih Albanaca, ipak napreduju, ocjenjuje predstavnik EU u pregovaračkoj trojki Kontakt skupine. Iako ističe da neće ustrajavati na Ahtisaarijevom planu, Ischinger ipak kaže da plan nije izvan igre.

Rusija, podsjeća britanski list, se suprotstavlja američkim i evropskim pokušajima primjene Ahtisaarijevog plana koji de facto uvodi nezavisnost Kosova pod supervizijom EU ali garantira prava manjinskim Srbima na Kosovu. Vijeće sigurnost UN je odredilo rok do 10 oktobra do kojeg pregovaračka trojka mora glavnom tajniku Ban Ki-Moonu podnijeti izvještaj o konačnom statusu Kosova. Poticaj za obje strane da postignu sporazum trebalo bi biti članstvo u EU, piše Independent. Srbija je na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, što je i prvi korak prema članstvu u Unije, no i taj korak je uvjetovan izručenjem Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine, zaključuje tekst diplomatska urednica britanskog lista.
XS
SM
MD
LG