Dostupni linkovi

Filaret tuži državu


Komentarišući odluku episkopa Filareta da tuži crnogorsku Vladu i policiju jer mu je jedno vrijeme bio zabranjen ulazak na teritoriju Crne Gore, Mlađen Mićović, pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kaže da je taj potez sasvim opravdan. Mićović smatra da je crnogorska vlast finalnom odlukom da Filareta pusti u zemlju sama priznala da je nezakonito postpala:

„Ako je neosnovan i protivzakonit bio čin njegovog zadržavanja na granici, odnosno zabrana ulaska u Crnu Goru, onda je njegova tužba protiv onih koji su mu zabranili ulazak u Crnu Goru sasvim osnovana. To je onda logična posljedica nezakonitog postupanja državnih organa. Onaj ko mu je zabranio bio bi dužan da mu nadomjesti štetu i onaj koji je protizakonito postupao osnovni je pravni red da bude kažnjen zbog toga što je počinio neko bezakonje“.

Podsjetimo, krajem avgusta crnogorska vlast je episkopu Filaretu zabranila ulazak na crnogorsku teritoriju jer se nalazi na spisku osumnjčenih jataka haških optuženika. Crnogorska vlast se pozvala na preporuku Savjeta Evropske unije kojom je zemljama članicama i državama koje namjeravaju da postanu dio Unije, sugerisano da osumnjičenima sa spiska ograniče kretanje i zabrane im boravak na svojoj teritoriji. Filaret je u znak protesta zbog te odluke započeo štrajk glađu na srpsko crnogorskoj granici, a čitav slučaj pratio je i niz međudržavnih skandala između Crne Gore i Srbije. Prvo je, podsjetim, savjetnik srpskog premijera Vojislava Koštunice Crnu Goru javno okarakterisao kvazi državom, a zatim je srpski ministar Velimir Ilić bez ikakvog objašnjenja otkazao dogovoreni susret sa crnogorskim kolegom u Podgorici. Naizgled, odlučan stav da se ispoštuje preporuka Savjeta Evropske unije na kraju je revidiran uz prećuto odobravanje međunarodne zajednice, a crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je prvi obznanio da će svješteniku Srpske pravoslavne crkve biti omogućeno da na crnogorskoj teritoriji obavlja vjerske obrede. Lider Liberalne Partije Miodrag Živković za naš radio kaže da tužbu episkopa Filareta smatra apsolutno neutemeljenom:

„Iz prostog razloga što jedna država mora da poštuje pravila igre razvijenog i međunarodnog svijeta. Poštovanje odredbi Haškog tribunala kao organa kojeg su osnovale Ujedinjene Nacije opravdavaju Crnu Goru za takvo postupanje kao što je normalno ne opravdavaju što je nakon toga dozvolila tom Filaretu istom da uđe u Crnu Goru“.

Živković, međutim, dodaje da je veoma teško stati u odbranu države koja je i u ovom slučaju demonstrirala nedosljednost jer je u isto vrijeme kada je zabranjivala ulazak Filaretu dozvoljavala da na njenoj teritoriji boravi Tomislav Kovač, bivši ministar policije Radovana Karadžića, koji se nalazi na istom spisku kao i srpski svještenik:

„U isto vrijeme sa istim statusom jedan Tomislav Kovač već godinama se bavi biznisom u Crnoj Gori i radi što hoće. Prema tome, da bi ova država bila ozbiljna ona mora da demonstrira jednakopravnost prema svim svojim građanima. Isto to što je uradila prema Filaretu sasvim opravdano trebala je da uradi i prema Tomislavu Kovaču“.

Istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zeković kaće da je odluka Filareta da tuži državu sasvim očekivana nakon neprincipijelnog postupanja crnogorskih vlasti:

„Isključivi krivac za to je Vlada jer ona nije uspjela da kroz jedan principijelan način riješi taj slučaj, a to bi se jedino isključivo odnosilo i na šta se ne bi tražili neki zaista neprimjereni kompromisi i po tom pitanju ostvarivala komunikacija sa organima Evropske unije“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG