Dostupni linkovi

Nova demokratija pobedila na izborima u Grčkoj


Premijer Kostas Karamanlis koga u Briselu hvale zbog grčkog godišnjeg ekonomskog rasta od 4,4 odsto najavljuje još odlučnije reforme.

"Vi ste odredili kurs kojim će zemlja krenuti u narednih nekoliko godina. Dali ste jasan mandat Novoj demokratiji da nastavi preko potrebne reforme. Dali ste mandat za novi, dinamičniji početak, tako da možemo nastaviti naš posao još brže i odlučnije", poručio je Karamanlis svojim pristalicama.

Međutim, i Nova demokratija i opozicioni socijalisti osvojili su manje 3 odnosno 2 procenta u odnosu na prethodne izbore 2004. godine, što je, prema analitičrima, posledica devastirajućih požara koji su u avgustu pogodili Grčku, u kojima je poginulo 65 ljudi. Na slabiji učinak vladajuće partije uticali su i finansijski skandali, kao što je prodaja precenjenih državnih obveznica penzionim fondovima. Nova demokratija će imati većinu u parlamentu ali ne ubedljivu kao na izborima 2004. na kojima je pobedila opozicioni PASOK posle 11 goidna njegove vladavine. To bi moglo da komplikuje reforme pre svega privatizaciju preostalih državnih preduzeća, zatim penzionog. Procenjuje se da će ukoliko se ništa ne promeni penzioni fondovi bankrotirati za 20. godina zbog starenja populacije. Vladi predstoji težak zadatak i u reformi obrazovanja. Iako je Vlada u prethodnom mandatu otvorila 200 hiljada novih radnih mesta, stopa nezaposlenosti je još uvek viša od evorpskog proseka. Procenjuje se da oko 20 odsto stanovnika živi ispod granice siromaštva. Karamanlisovom kabinetu predstoji nimalo lak posao da uhvati priključak sa ostalim članicama Evropske unije, s obzirom da je Grčka posle Portugalije najsiromašnija zemlja u bloku.

Zanimljivo je da je na nedeljnim izborima ultradesničarska LAOS partija osvojila tri odsto glasova i po prvi put ušla u parlament, nakon 1974. kada je u Grčkoj okončana sedmogodišnja vojna diktatura. Uspeh je zabeležila i Komunistička partija koja će imati 22 poslanika umesto dosadašnjih 12. Istovremeno, lider grčkih socijalista Jorgos Papandreu suočava se sa nezadovoljstvom u stranci, uključujući i zahteve za smenu, jer je ovo njen najslabiji rezulat od 1977. godine.
XS
SM
MD
LG