Dostupni linkovi

Podnesena žalba na presudu "Škorpionima"


U saopštenju Tužilaštva, navodi se da je žalba podneta zbog visine kazni koje je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu izreklo Peri Petraševiću i Aleksandru Mediću, kao i oslobađajuće presude Aleksandru Vukovu.

Kako se u saopštenju navodi, Veće je pogrešno utvrdilo činjenično stanje o Aleksandru Vukovu, a učinilo je i bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

U žalbi je naglašeno da su optuženi iz niskih pobuda počinili ratni zločin nad civilima iz Srebrenice i da su prikrivali zločin
koji se desio u Srebrenici, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo smatra pogrešnim to što se u određivanju kazne verovalo optuženima, a ne i porodicama žrtava, kao i što Veće nije u dovoljnoj meri cenilo otežavajuće okolnosti zbog uzrasta žrtava koje su neki od optuženih maltretirali i zlostavljali.

Komandant jedinice Škorpioni Slobodan Medić i vozač kamiona koji je žrtve prevezao do mesta ubistva Branislav Mediću osuđeni su 20, Petrašević na 13, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora.

Prvostepena presuda pripadnicima jedinice Škorpioni pred Većem za ratne zločine u Beogradu izrečena je 10. aprila ove godine.
XS
SM
MD
LG