Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština nudi Beogradu dobrosusedske odnose


Kosovo i Srbija kao dve nezavisne države uspešno će sarađivati, glavna je preporuka Memoranduma razumevanja koji će Priština predstaviti na sastanku sa posredničkom trojkom Kontakt grupe u Londonu, sledeće nedelje. Cilj je da se Beogradu ponude dobrosusedski odnosi posle statusa Kosova. U tom pogledu, prema rečima portparola Pregovaračkog tima Skendera Hisenija (Hyseni), u dokumentu se navode koraci o saradnji između dve države.

“Memorandum predstavlja viziju o budućim odnosima Kosova i Srbije kao dve nezavisne države”, kaže Hiseni.

Memorandum razumevanja, ili kako ga sada mnogi nazivaju Memorandum o dobrosusedskim odnosima, predviđa kako bi u budućnosti trebalo regulisati odnose Kosova i Srbije. Ključni elementi dokumenta obuhvataju pitanje sudbine nestalih lica, povratak raseljenih, slobodu kretanja građana kao i druge teme koje su tretirane i u paketu Martija Ahtisarija. Hiseni ističe da se radi na identifikaciji oblasti u kojima Prištinu i za Beograd mogu efikasno da sarađuju.

“Radimo na određivanju onih oblasti oko kojih su dve strane do juče ratovale, a u kojima danas mogu da sarađuju i imaju koristi”, kaže Hiseni.

Hiseni ističe da će eventualno potpisivanje Memoranduma značiti da je Kosovo postalo suverena i nezavisna država, pošto takve sporazume potpisuju države. Poznavaoci prilika ocenjuju da ovakvim potezom Pregovaračkim tim želi da naglasi da ne odustaje od stvaranja suverene države.

Politički analitičar Iljir Dugoli (Ilir Dugolli) smatra da je priprema takvog dokumenta taktika kosovske strane, koja ima cilj da spreči bilo kakvu nameru da se odustane od plana Martija Ahtisarija.

“Ovo može da bude način da se kupi vreme ukoliko se ništa ne postigne. Dokument ne može imati efekta jer pretpostavlja da su Kosovo i Srbija dve države i da se obe slažu sa Memorandumom”, kaže Dugoli.

Dugoli predviđa različite reakcije Beograda i međunarodne zajednice na dokument:

“Srbe će staviti u defanzivnu poziciju ali na kratko vreme, dok se reakcija međunarodne zajednice teško može predvideti, ali oni će se praviti da ne čuju takvu ideju zbog toga što žele da se više koncentrišu na statusno pitanje a ne na situaciju posle statusa”, ističe Dugoli.

U svakom slučaju, Pregovarački tim će u ponedeljak nastaviti razmatranje Memoranduma, koji će 19. septembra u Londonu biti predat Međunarodnoj posredničkoj trojci.
XS
SM
MD
LG