Dostupni linkovi

MOSKVA


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi pet kandidata moglo da učestvuje na predsedničkim izborima u martu 2008, među kojima i novoizabrani premijer Viktor Zubkov.
Putin nije naveo ko bi mogli da budu ostali kandidati. Do njegovog neočekivanog predloga Zubkova za premijera spekulisalo se da su glavni Putinovi favoriti za naslednika potpredsednici vlade Sergej Ivanov i Dmitrij Medvedev.
Putin je demantovao da je prisilio prethodnog premijera Fradkova da podnese ostavku.

VAŠINGTON
Bela kuća je obavestila Kongres da je iračka vlada ostvarila progres samo u 9 od 18 političkih i bezbednosnih standarda koje je definisao Kongres SAD. U izveštaju Bušove administracije se ističe da je iračka vlada napravila pomak u integrisanju nekadašnjih članova partije Sadam Huseina BAAT u državnu administraciju.
Prethodno je predsednik SAD Džordž Buš naredio u četvrtak veče postupno smanjivanje američkih snaga u Iraku sa sadašnjih 20 na 15 brigada do jula 2008., najavljujući u televizijskom obraćanju naciji da će dalje smanjivanje američkog kontigenta zavisiti od uspeha na terenu.
Predviđeno je povlačenje do 30 hiljada vojnika, čime bi se američki kontigent u Iraku smanjio na 130 hiljada, koliko je imao i početkom godine pre slanja pojačanja.
Buš je naglasio da će američki vojni agnažman u Iraku biti nastavljen i nakon isteka njegovog predsedničkog mandata, te da Iraku trebaju "dugoročni odnosi s SAD-om".
Kritikujući Bušov govog, predsedavajuća Donjeg doma Kongresa Nensi Pelozi je ocenila da je američki predsednik najavio nastavljanje sadašnje strategije koja će SAD staviti na stazu 10-godišnjeg rata.
XS
SM
MD
LG