Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najavljena žalba na presudu Škorpionima


Tužilaštvo Srbije za ratne zločine žaliće se na prvostepenu presudu po kojoj su optuženi pripadnici Škorpiona Slobodan i Branislav Medić osuđeni na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora, Pero Petrašević, koji je jedini priznao krivicu, na 13 godina, Aleksandar Medić na pet, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbi. Iako nisu saopšteni razlozi, našem radiju nezvanično je rečeno da će Tužilaštvo uputiti žalbu jer je nezadovoljno kaznama, zbog toga što smatra da je neprihvatljiva svaka presuda ispod maksimalne. Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, rekao je za naš program da je slučaj Škorpioni jedan od najvažnijih u srpskom pravosuđu:

“Što se jasno, mogu reći čak i država Srbija ali pre svega naše institucije, opredeljuju prema zločinu u Srebrenici. Smatramo da je trnovski zločin deo zločina u Srebrenici i u tom smislu ćemo to precizirati nakon što uložimo žalbu. Veoma bitna stvar jeste da je krajnje vreme da se zadovolji pravda za porodice žrtava jer one ponovo prolaze kroz traume kada gledaju svoje najmilije koji su na onako brutalan način ubijeni na onim kasetama.”

Za ratni zločin u Trnovu javnost je saznala nakon što je amaterski snimak ubistva šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, a kasnije i u medijima.
Dragoljub Todorović, koji je u ime Fonda za humanitarno pravo zastupao porodice žrtava, kaže da ima mnogo razloga za žalbu:

"Ovde su bili vrlo čisti dokazi, bilo je vrlo jasno i ovo je bio najčistiji slučaj za presuđenje, a desilo se da je jedan čovek, koji je odredio mesto gde će biti streljanje, oslobođen - ostavio je svoju trojicu vojnika koji su učestvovali u streljanju. Jedan drugi je osuđen na pet godina zbog toga što, kao, nije pucao nego je bio tu.”

I druga strana, odbrana optuženih, žaliće se Vrhovnom sudu, ali iz potpuno drugih razloga. Miroslav Perković, advokat prvooptuženog, tražiće da se ukine presuda:

“Presuda sadrži apsolutno bitnu povredu odredaba postupka jer je prekoračena optužba. Znači da je sud izbacio pravno relevantnu činjenicu, kako je u optužnici stavljeno, da je Medić Slobodan preneo naredbu dok u presudi stoji da je direktno on naredio.”

Presuda za slučaj Škorpioni napisana je na 120 strana, međutim advokat Dragoljub Todorović kaže da je u obrazloženju navedeno da nije utvrđeno da su ubijeni iz Srebrenice iako su, kako navodi, to svedočile mnoge porodice:

“Presuda Škorpionima je za mene prva razočaravajuća presuda Prvostepenog suda i mislim da je ona u vezi sa presudom Međunarodnog suda pravde. Mislim da sudovi ubuduće neće ići preko te presude i da je ona zacementirala jedan odnos da Srbija i vojska nisu činili zločine u Bosni.

Sa druge strane, advokat Miroslav Perković ne želi da prognozira ishod žalbe, ali veruje da će postupak biti ponovljen:

“Zavisi puno i od stava Vrhovnog suda. Međutim, to nije ocena suda nego to sud mora da uradi po službenoj dužnosti i da se ne upušta u dalje stavove.”

Advokat Dragoljub Todorović:

“Ne verujem Vrhovnom sudu, mnogo više sam verovao Prvostepenom sudu - kad je on tako presudio ne verujem da će Vrhovni sud to menjati.”

Vrhovni sud uskoro će presuditi, a advokat Dragoljub Todorović i službenik Tužilaštva Bruno Vekarić zaključuju da slučaj Škorpioni treba pažljivo ramotriti i rešiti:

“Da je to rešeno onako kako je presuđena Ovčara i Sjeverin to bi bio jedan veliki doprinos pravdi.”

“Važno je da se ovde društvo opredelilo prema tom zločinu jer mislim da je slučaj Škorpioni, po svojoj dramatici, jedan od najpoznatijih pravosudnih slučajeva koji su se dešavali u Srbiji, ukoliko izuzmemo slučaj ubistva premijera Đinđića.”
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG