Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Predsednik SAD Džordž Buš naredio je u četvrtak veče postupno smanjivanje američkih snaga u Iraku sa sadašnjih 20 na 15 brigada do jula 2008., najavljujući u televizijskom obraćanju naciji da će dalje smanjivanje američkog kontigenta zavisiti od uspeha na terenu.
Predviđeno je povlačenje do 30 hiljada vojnika, čime bi se američki kontigent u Iraku smanjio na 130 hiljada, koliko je imao i početkom godine pre slanja pojačanja.
Buš je naglasio da će američki vojni agnažman u Iraku biti nastavljen i nakon isteka njegovog predsedničkog mandata, te da Iraku trebaju "dugoročni odnosi s SAD-om".
Kritikujući Bušov govog, predsedavajuća Donjeg doma Kongresa Nensi Pelozi je ocenila da je američki predsednik najavio nastavljanje sadašnje strategije koja će SAD staviti na stazu 10-godišnjeg rata.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG