Dostupni linkovi

Gregorijan najavljuje pljenidbu imovine porodice Karadžić


"Oni posjeduju veliku pokretnu i nepokretnu imovinu. Može im se oduzeti sve što bude odobreno sudskom odlukom - novac, vozila, kreditne kartice. Očekujem i da će im se zabraniti da prodaju kuće ili prenose pravo vlasništva", izjavio je Gregorian u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Međunarodna zajednica čvrsto vjeruje da članovi Karadžićeve porodice, uprkos nadzoru, i dalje pomažu u njegovu skrivanju. Američki diplomata dodao je kako lično nije zadovoljan činjenicom da mjere oduzimanja imovine nisu poduzete već prije, ali je naglasio kako očekuje da će ovakvih i sličnih akcija biti u sljedećim sedmicama i mjesecima.

Komentirajući optužbe bivšeg portparola Haškog tužilaštva Florance Hartmann o postojanju zavjere koja spriječava privođenje najtraženijih optuženika, Gregorian je istaknuo kako mu niko nikad nije kazao da prekine napore koji bi doveli do hapšenja.

"Od kada sam 1998. godine uključen u rješavanje tog pitanja, može se reći da je bilo propuštenih prilika za njihovo (Karadžićevo i Mladićevo) hapšenje", kazao je Gregorian, dodajući kako je to rezultat činjenice da se ta dvojica u svakom trenutku mogu sakriti u Srbiji.

"Više puta smo bili blizu Karadžiću i Mladiću. Ali, njihovo utočište je u Srbiji", kazao je Gregorian.

I bivši američki ambasador, zadužen za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper, u izjavi koju je u petak objavio "Dnevni avaz" odbacio je navode Florance Hartmann.

"SAD su bile vrlo agresivne u lociranju i hapšenju Karadžića i Mladića. Posebice je tako bilo od 2001. do 2005. godine", kazao je Prosper, dodajući kako je stanje bilo teško jer vlasti Republike Srpske i Srbije uopšte nisu iskreno sarađivale.

Potvrdio je kako je u jednom trenutku, ne objašnjavajući kada se to tačno dogodilo, Karadžić potjeri pobjegao u zadnji trenutak.

"Nekako je saznao da smo tu pa je pobjegao izašavši na stražnja vrata dok smo mi dolazili", kaže Prosper.

Optužbe koje je o njemu u svojoj knjizi izrekla Hartmann Prosper je nazvao smiješnim.

"Sramotno je što se knjiga u tako bitnoj stvari temelji na pogrešnim informacijama i zaključcima koji obmanjuju", kazao je bivši američki diplomata.
XS
SM
MD
LG