Dostupni linkovi

Povlačenje 30.000 vojnika iz Iraka


Komandant američkih snaga u Iraku Dejvid Petreus rekao je početkom sedmice u svedočenju pred Kongresom da je povlačenje 30 hiljada vojnika najoptimalnija opcija.

"Verujem da ćemo biti u stanju da reduciramo naše snage na nivo pre slanja pojačanja kao borbene brigade do sledećeg leta a da ne ugrozimo uspehe u ostvarivanju bezbednosti za šta smo se žestoko borili", kazao je Petreus.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs ponovila je da Bela kuća vidi pomake u Iraku.

"Sledeći korak da bismo učvrstili ono što smo ostvarili, kao i da nastavimo da stabilizijemo prilike, zatim prepustimo odgovornost uvežbanim iračkim trupama u uslovima poboljšane bezbednosti, koji će moći da garantuju mir i teritorijalni integritet Iraka, nakon čega bismo mogli da smanjimo broj američkih vojnika, jeste naš ključni interes", kazala je Kondoliza Rajs.

U, kako se očekuje, 15. minutnom obraćanju iz Bele kuće predsednik Buš će saopštiti da razume duboke strepnje Amerikanaca i da je rešio da smanji američko vojno prisustvo, ali ne i da odustane od Iraka, On insistira da se u skladu sa uslovima na terenu mora dozvoliti smanjenje i da nepredviđeni događaji mogu izmeniti plan. Strategija povlačenja oštro je osporavana tokom kongresnog saslušanja o izveštaju generala Petreusa i američkog ambasadora u Iraku Rajana Krokera. Većinski demokrate traže da se do 2008. povuku skoro sve borbene trupe, a da uglavnom ostanu samo jedinice za obuku iračkih snaga. Senator Hilari Klinton, jedan od najvećih favorita za kandidata Demokrata za predsednika:

"Hvaliti povlačenje trupa u ovom obimu je nalik zahvalnosti zato što sunce izutra izlazi", kazala je Hilari Klinton.

Međutim, Bela kuća se do sada nije previše obazirala na kritike Kongresa.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjena, više od polovine Amerikanaca smatra da je rat u Iraku bio greška i ne veruje da slanje dodatnih trupa može da poboljša situaciju.
XS
SM
MD
LG