Dostupni linkovi

Vanredna vijest

`Revolucija ljubavi` na tuzlanski način


Jasmina ŠARAC, Nezavisne novine

Obaranju svjetskog rekorda prisustvovalo je, osim registrovanih parova, još nekoliko hiljada Tuzlaka koji su na taj način željeli uveličati ovaj događaj organizovan u povodu 15. rođendana Radio Kameleona.

Iako homoseksualni parovi rijetko na javnim mjestima iskazuju svoje opredjeljenje, masovni poljubac i nastojanja da Tuzla uđe u Ginisovu knjigu su i gej populaciju izmamili u masu heteroseksualaca, koji se nisu libili TV kamera da se poljube na javnom mjestu.

Nakon desetosekundnog poljupca, organizatori su priredili veličanstven vatromet, praćen ovacijama hiljada Tuzlaka, koji nisu skrivali radost što će Tuzla, koja nosi epitet rudarskog grada, ukoliko rezultat bude potvrđen, dobiti i svjetsku pažnju. I to pažnju zbog iskazane ljubavi.

"Sretni smo što smo u svijet poslali rekordnu poruku ljubavi", poručio je vlasnik Radio Kameleona Zlatko Berbić.

Kao izuzetno dobar voditeljski par pokazali su se Kristina Gligorović i Almir Ćehajić Batko, koji su veselim upadicama upotpunili atmosferu pored "Mercator centra". Da manifestacija bude u ritmu dobre muzike potrudili su se tuzlanska grupa "If", mlada Tuzlanka Dženana Huseinagić, "Flamingosi", Magnifico, "Rock Stars", Igor Vukojević, te "Mostar Sevdah Reunion", a Semir Cerić Koke, iako je bio najavljen, nije nastupio.

Jedina mrlja u cijelom događaju je nezgoda koju je Vukojević doživio na bini. Naime, on je propao kroz otvor na scenu, te ozlijedio grudni koš zbog čega je prenoćio u tuzlanskoj bolnici. No, kako je jedan od sponzora bila i jedna osiguravajuća kuća koja je osigurala sve učesnike manifestacije, Igor Vukojević će moći naplatiti odštetu.

Iako su organizator, čelnici općine, kao i većina Tuzlaka zadovoljni 'Revolucijom ljubavi' i porukom koju su prošlu subotu poslali u svijet, ovaj događaj je izazvao burne reakcije Islamske vjerske zajednice, ali i političkih partija. Načelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da je nedopustivo što je IVZ, sa komentarom da je nemoralno ljubiti se na javnom mjestu, pozvala na bojkot obaranje Ginisovog rekorda.

"Ima li šta nevinije od poljupca pred tolikim brojem ljudi. Ničim se ne smije ograničiti pravo da hodate otkriveni, niko nema pravo zabraniti ljudima da se poljube", prokomentarisao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović, konstatujući da iza farse stoje islamski tajkuni.

Međutim, na demokratske istupe prvog čovjeka Tuzle reagovala je Islamska zajednica nazivajući "islamofobičarima" načelnika Imamovića i one koji su javno ustali protiv uplitanja vjerske zajednice u "Revoluciju ljubavi".

Bilo kako bilo ljubav je pobijedila i Grad soli je ušao, zahvaljujući poljupcima, u najpoznatiju knjigu na svijetu.

Vjenčanje pred masom sugrađana
Spektakl u Tuzli iskoristilo je 10 parova za vjenčanje koje su obavili načelnik Tuzle Jasmin Imamović i matičarka Asja Kravić. Ovom prilikom vjenčali su se pred ogromnim brojem "svatova" Admira Brđak i Edis Okanović, Adela Bečirović i Anel Habibović, Eldina Paočić i Elvedin Lingo, Maida Ćelahmetović i Senad Alić, Alma Salkanović i Ahmet Vehabović, Selma Sarihodžić i Muhidin Musić, Admira Bečirović i Beris Brčaninović, Edina Halilović i Damir Đanić, Mersiha Subašić i Elmir Tukić i Barbara Banjac i Omer Salkić.

"Osjećaj je drugačiji nego obično. Mislim da ovakvih manifestacija treba da bude više", prokomentarisala je matičarka Asja Kravić.
XS
SM
MD
LG