Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Istraga o pogibiji vatrogasaca i dalje bez rezultata


Malo je ostalo od prijašnjih najava da će se na današnjoj sjednici konačno ustvrditi uzroci smrtnog stradavanja jedanaestorice vatrogasaca i teškog ranjavanja još dvojice, koji se u splitskoj bolnici bore za život. Još prije sjednice nositelj interdisciplinarne stručne skupine od 20 članova, eksperata raznih specijalnosti, Branko Smrekar, najavio je da bi utvrđivanje istine o tragediji na Kornatu moglo potrajati mjesecima.

O do sada poduzetim aktivnostima u istrazi održana je konferencija za novinare na kojoj je policijski vještak Andro Vrdoljak kazao da je utvrđeno kako je trinaest vatrogasaca vjerojatno stradalo zbog tzv. eruptivnog požara, odnosno nagloga jačanja i ubrzanja vatrene stihije od 72 kilometra na sat u kotlini, u kojoj su se tada stradali nalazili. Požar je vatrogasce iznenadio, prešao preko njih za nekoliko sekundi i oni mu nisu uspjeli, ni mogli pobjeći.

Premda je i danas rečeno da je tragedija na Kornatu "splet nesretnih okolnosti", državni odvjetnik, Mladen Bajić, je rekao da Tužiteljstvo za tragediju na Kornatu tereti Paška Petrinu, koji je bacanjem opuška izazvao požar u uvali Vrulje, zapovjednika požarišta, Dinu Klarića, koji je poginuo na Kornatu, i vatrogasnoga zapovjednika Šibensko-kninske županije, Dražena Slavicu, obojicu zbog pogrešnog planiranja i poteza. Za Slavicu se tvrdi da je otkazao pomoć kanadera koji je već kobnog poslijepodneva bio gasio požar na Kornatu. O tome Mladen Bajić:

"Upravo nakon toga, po našim procjenama, dolazi do one tragedije koja se dogodila, gdje su vatrogasci izgorjeli u požaru."

Mladen Bajić tvrdi da su vatrogasci tražili pomoć od Slavice, koju nisu dobili:

"U tom vremenu se govori o tome da se požar širi brzinom metka i da je potrebna pomoć."

Uz Paška Petrinu, za kojeg se tvrdi da je svojim opuškom izazvao požar, kao krivac se navodi i pokojni Dino Klarić, vođa na terenu stradalih vatrogasaca. Ravnatelj policije, Marijan Benko:

"On je taj koji je stručan kao šef smjene u vatrogasnoj postrojbi, koji je bio na požarištu i procijenio situaciju."

I danas se o požaru oglasio hrvatski predsjednik Stipe Mesić, koji se opet upustio u stručne prosudbe:

"Imali smo kanader koji je bio spreman pustiti vodu. Nekoliko puta je već intervenirao, mogao je još jednom i sve bi bilo riješeno. Na žalost, pilot je dobio zadatak da ide na drugu lokaciju."

Za očekivati je da će se s Mesićem opet sporiti profesionalni vatrogasci koji, u Šibensko-kninskoj županiji, nisu prihvatili ostavku svog zapovjednika Slavice.

Kornatska tragedija već dva tjedna zaokuplja hrvatsku javnost. Pri tom se u predizborno vrijeme na njoj, namjerno ili ne, ušićare i neki politički poeni - Vlada, recimo, izdvaja tri milijuna kuna iz proračuna za pomoć obiteljima stradalih, ali i zanemaruje činjenicu da su životi vatrogasaca u Hrvatskoj osigurani pod istim uvjetima kao i životi činovnika. Je li došlo do politizacije ove tragedije, pitali smo političkog analitičara, Davora Gjenera:

"Politizacija u kornatskoj tragediji je činjenica da će se vjerojatno na personalnu razinu svesti odgovornost za nesreću koja se dogodila, za nepostojanje sustava pružanja pomoći unesrećenim ljudima, kao što je bilo sa stradalim kornatskim vatrogascima. Neće se, bojim se, ponovo ozbiljno razmišljati o tome kakve neovisne agencije, kakve sustave pomoći i kakve sustave informiranja društvo treba razvijati da bi moglo adekvatno zaštititi svoje građane, da bi im na vrijeme i brzo moglo pružiti pomoć. U tome se sastoji negativna politizacija i ovog slučaja, a to je defekt koji hrvatsko društvo inače tišti."
XS
SM
MD
LG