Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija bi želela Kosovo bez Albanaca


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u Eksluzivnom interviju za Radio Slobodna Evropa ističe da srpska strana u pregovorima o statusu Kosova insistirana na prevaziđenim idejama i rešenjima, koje imaju zajednički imenitelj da Kosovo i njen narod zadrže kao koloniju.

Arbana VIDISHIQI - Gëzim BAXHAKU

«Što je suprotno volji ovog naroda, govorim o albanskoj većini ali i svim drugim zajednicama. Kao što smo i ranije rekli Srbija bi želela Kosovo bez Albanaca, što su iskazali u ranijim ali i sadašjim projektima i voleli bi Kosovo lepih kristala i nepresušnih prirodnih bogatstava», rekao je predsednik Sejdiu.

On je ocenio da Međunarodna pregovaračka trojka ostvaruje mandat koji joj je poveren da za pregovaračkim stolom dovede obe strane, i dodaje da je kosovske strana predložila neke nove ideje.

«U pripremi smo projekta koji može da ima prirodu međunarodnog sporazuma ili dogovora, u kojem se predstavljaju naše ideje, koje potiču iz sustine predloga Martija Ahtisarija», kaže predsednik Sejdiu.

On ističe da nasuprot ratnohuškačke politike Beograda Priština odlučuje da ide sa predlogom memoranduma o saradnji, zato što institucije Kosova smaraju da treba predočiti predlog o budućnosti.

«Za nas je značajno da predložimo projekat o budućnosti, kojim se žele dobrosusedski odnosi, koji ima za cilj dobre odnose između naša dva naroda i koji će biti poseban doprinos za razvoj dobrih odnosa u regionu», kaže predsednik Sejdiu.

«Mi smatramo proces utvrđivanja statusa okončanim», kaže predsednik Sejdiu, obrazlažući zašto kosovska strana dodatne pregovore smatra poslednjim delom procesa utvrđivanja statusa.
Predsednik Sejdiu ističe da proces koji je vodio Ahtisari nije bio lak. Imao je mnoge izazova i prema njegovim rečima Ahtisari je napravio balansirani dokument, koji sadrži velike kompromisa koje je kosovska strana učinila i to je dokument koji ima međunarodnu podršku na svim nivoima, sem što je nedostajala volja Ruske Federacije u Savetu bezbednosti da predlog Ahtisarija usvoji rezolucijom u podršci tom planu.

«Za nas je veoma značajno da se razume da su iscrpljene sve mogućnosti i ovo dodatno angažovanje smatramo kao deo opredelenja da i ovoga puta pomognemo svima onima koji imaju za cilj da se proces okonča, podrškom volji naroda Kosova, znači nezavisnošću Kosova».

Govoreći o lokalnim i parlamentarnim izborima koji treba da se održe 17. novembra, predsednik Sejdiu ističe kako je pregovaračka ekipa jasno kazala da je za poštovanje demokratskih principa.

«Drugo, rekli smo da, ukoliko se oceni da izbori mogu da budu u suprotnosti ili da bi mogli pokvariti trend procesa statusa, onda je status taj koji determiniše sve druge procese i specijalni predstavnik UN ima pravo da donese i drugu odluku, odnosno da odloži izbore».

Predsednik Sejdiu ističe da izbori ne mogu da dovedu do institucionalnog vakuma. On je rekao da je ubeđen da će visoki konsenzus koji je Pregovaračka ekipa Kosova imala tokom rada na procesu statusa pratiti i proces izbora i da očekuje da predizborna kampanja neće uticati na ovo jedinstvo.
XS
SM
MD
LG