Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vrijeme ističe za reformu policije


Međutim, bh. političari i dalje na različite načine tumače tri evropska principa reforme policije. Prema mišljenju Šefketa Hafizovića, iz Stranke demokratske akcije, problem je što i Evropska unija mijenja stavove oko osnovnih principa reforme policije:

“Mislim da ni gospodin Oli Ren nije u pravu kada su u pitanju tumačenja tri evropska principa, budući da smo imali upravo njihove stavove kada je bio u pitanju Martensov plan, kada je u pitanju izvještaj Direkcije reforme policije itd. Ovakvim rješenjem, kada bi se realizovao Lajčkov prijedlog, u potpunosti bi zapravo sva tri evropska principa bila prekršena i imali bismo savršenstvo u nefunkcionalnom sistemu kada je u pitanju policija.”

Ni za Slobodana Nagradića, funkcionera Partije demokratskog progresa, Lajčakov prijedlog reforme policije nije prihvatljiv:

“Taj dokument za nas nije prihvatljiv. To smo mi demonstrirali i na drugi način. PDP je zajedno sa SNSD-om prije nekoliko dana uputio Parlamentu BiH nacrt jednog zakona. Mi smatramo da bi se moglo, dakle, na osnovi tog zakona naći rješenje po kojem bi svi akteri u BiH bili zadovoljni.”

Mi ne mislimo da ponuđeni prijedlog reforme policije zadovoljava treći princip koji se odnosi na funkcionalnost policije, kaže funkcioner Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić:

“Mi ne mislimo da je treći princip onaj isti princip koji je nama bio prezentiran tokom svih ovih pregovora koji traju, koliko se ja sjećam, od 2004. godine. S te strane mi smo postavili upit i visokom predstavniku i svim onima koji su uticali na to da se sama formulacija trećeg principa promijeni. I mi mislimo da on ne predstavlja ono o čemu smo se i mi nekoliko puta izjašnjavali, što je bio predmet pregovora u naredne četiri godine.”

Za Remziju Kadrića, iz Stranke za BiH, osnova za dalji razgovor o reformi policije treba da bude izvještaj Direkcije za reformu policije koji nisu prihvatile stranke iz Republike Srpske:

“Svi oni koji imaju nešto da kažu, treba da kažu na taj izvještaj Direkcije o tom pitanju. Ja mislim da na takav način ova pitanja treba rješavati.”

Sadašnje pozicije su toliko udaljene da ne vidimo načina za kompromis, kaže lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Za sada jedino Hrvatska demokratska zajednica podržava Lajčakov prijedlog reforme. Ovo je potvrđeno i na sinoćnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, kaže funkcioner ove stranke Davor Čordaš:

“Imamo neke određena pitanja koja se trebaju iznijeti na ovom sastanku koji se treba održati sutra u Sarajevu i vjerujem da će taj plan biti prihvaćen - pogotovo nakon ovog sastanka u Briselu. Vjerujem da će se i mnoge vruće glave malo početi hladiti.”

Zbog toga uoči sutrašnjeg nastavka razgovora o reformi policije ne ekspertskom nivou čini se da velikog optimizma ne treba imati kada je u pitanju postizanje sporazuma. Krajnji rok za dogovor oko reforme policije je 30. septembar, saopšteno je danas iz Kancelarije visokog predstavnika. Portparol OHR-a Oleg Milišić:

“Ako stranački lideri ne pokažu veliki stepen odgovornosti prema BiH, te jasnu spremnost za kompromis oko reforme policije, neće biti moguće postići sporazum na vrijeme, upozorio je još jednom visoki predstavnik.”
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG