Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ZAGREB


Sjedinjene Države bile su protiv optužnice Haškog suda protiv hrvatskog generala Ante Gotovine i tražile njezino povlačenje, prenosi zagrebački Jutarnji list tezu bivše glasnogovornice Tužiteljstva ICTY-a Florence Hartmann iznesenu u njenoj knjizi "Mir i kazna".
Britanskim stavovima o apsolutnoj nužnosti Gotovininog hapšenja SAD su se priključile nakon što je Hrvatska odbila potpisati sporazum o neizručenju američkih državljana.
"U julu 2003. bivši specijalni američki izaslanik za Balkan tražio je od Karle del Ponte odustajanje od slučaja", prenosi zagrebački dnevnik iz knjige objavljene u ponedjeljak u Francuskoj.
Hartmann, na direktno pitanje Jutarnjeg lista, nije htjela navesti ime američkog diplomata, ali kaže kako on u to doba više nije bio na dužnosti specijalnog izaslanika, dodajući kako je "sasvim sigurna da je to činio u svoje lično ime".
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG