Dostupni linkovi

Crkva nadmudrila državu?


Petar KOMNENIC, Želimir BOJOVIC

Principijelan stav crnogorskih vlasti da srpski episkop Filaret ne može obavljati službu na crnogorskoj teritoriji jer se nalazi na spisku jataka haških optuženika naprasno je revidiran. Na pres konferenciji koju je u Podgorici održao sa srpskim kolegom crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je povlačenje Crne Gore i dozvolu Filarete da pređe granicu pokušao predstaviti uspjehom Vlade i Ministarstva:

„Zadovoljstvo mi je da vas obavijestim da je rukovodstvo Crne Gore donijelo odluku povodom poznatnog slučaja Filaret da se njemu dozvoli ulazak u Crnu Goru“.

Univerzitetski profesor Svetozar Jovićević za naš radio kaže da je slučaj Filaret po starom crnogorskom običaju dobio farsičnu dimenziju:

„To prikazivanje kao da je ostvarena nekakva pobjeda je prosto smiješno. Ovdje je Crna Gora ponovo pokazala jednu nedosljednost kao i mnogo puta do sada u odnosima sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne treba zaboraviti naravno da je do juče taj Filaret bio dobrodošla ličnost i da mu se išlo na noge i povlađivalo u mnogo čemu“.

Podsjetimo. Odluka crnogorskih vlasti da po preporuci Savjeta Evropske unije zabrani ulazak na državnu teritoriju ljudima koji se nalaze na spisku osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima od početka nailazi na oštro protivljenje pojedinih srpskih zvaničnika i prosrpskih partija u Crnoj Gori. Tu odluku pratio je istup Aleksandra Simića, savjetnika srpskog premijera Vojislava Koštunice, koji je Crnu Goru nazvao kvazi državom, kao i performans srpkog ministra Velimira Ilića koji je, kako mnogi ocjenjuju, ponizio crnogorskog kolegu tako što je bez riječi pojašnjenja otkazao sastanak u Podgorici. Uvrijedljive poruke Koštuničinog savjetnika propratio je demarš crnogorske ambasadorke u Beogradu Anke Vojvodić koja je uputila protest srpskom MIP-u, ali umjesto izvinjenja koje je trebalo da doputuje u Podgoricu za Beogad otputovao crnogorski šef diplomatije. Milan Roćen. Ministar obavezan da brani ugled Crne Gore u Beogradu je poručio da neće insistirati na izvinjenju zbog teških riječi jer Vlada Srbije, kako je objasnio ima preča posla:

„Ja sam shvatio da i Vlada Srbije i premijer Srbije imaju mnogo pametnijih stvari da rade nego da obraćaju pažnju na bilo čije izjave ili gestove pojedinaca. Bilo bi zaista katastrofalno za Srbiju ako bi to bila zvanična politika Srbije, ali srećom to nije zvanična politika Srbije i zbog toga sam ja danas ovdje u prijateljskoj posjeti Srbiji“.

Svetozar Jovićević kaže da je šef crnogorske diplomatije još jednom pokazao inferiornost u odnosima sa Beogradom koji svoje interese brani po svaku cijenu:

„Najgore mi je u svemu što smo pretrpjeli od zvaničnika vrlo neugodne kvalifikacije savjetnika premijera Koštunice u dva navrata i upravo tog istog dana kada su te kvalifikacije. Ja nijesam za to naravno da se odnosi zaoštravaju ni sa kim, ali nijesam ni za to da se pokazuje tolika inferiornost utoliko prije što se naravno zna da to nijesu njegovi stavovi nego su stavovi predsjednika Vlade i tog dijela, većinskog dijala Srbije“.

U Pokretu za promjene kažu da je ovakav razvoj situacije bio sasvim očekivan. Lider stranke Nebojša Medojević ističe da je potpuno jasno da crnogorska vladajuća elita nema ideološki i politički kapacitet da izađe na kraj sa Srpskom pravoslavnom crkvom:

„I onda imate ovakve situacije kao što je sad dovoljno držano u jedan ponižavajući status, a sve pod izgovorom da oni ustvari brane ugled Crne Gore i integritet Crne Gore, a na kraju se uvijek desi da oni popuste, pokleknu“.

Način na koji je vođen i okončan slučaj Filaret prema riječima Steva Vučinića, publiciste i člana Savjeta Crnogorske pravoslavne crkve, samo potvrđuje surovu tačnost teških i uvredljivih kvalifikacija koje je nedavno na račun Crne Gore izrekao savjetnik Vojislava Koštunice:

„To je dokaz inferiornosti crnogorske administracije i podijeljenog suvereniteta srpske crkve i crnogorske države na crnogorskoj teritoriji, a i dokaz da je u državnom smisliu Crna Gora zaista kvazi država, mada ne treba smetnuti s uma da je naša administracija vična u vršenju svih vrsta trgovačkih poslova. Ovoga puta vjerujem da su se pogodili da srpska crkva javno ne nasrće na nju, a za uzvrat administracija će riješiti ustavno određenje crkava na način koji je pogodan za srpsku i prorodno štetan za crnogorsku crkvu“.

Spor rešili Tadić i Vujanović

Nakon odluke crnogorskih vlasti, da nakon 12 dana štrajka glađu, vladiku Filareta puste da uđe u zemlju, mnogi su verovali da je taj incident završen. Međutim, današnja izjava Velimira Ilića, srbijanskog ministra za infrastrukturu, na graničnom prelazu Ranče, ne ide u pravcu relaksiranja odnosa između Srbije i Crne Gore:

”Neka ono što je uradio vladika Filaret bude za sve nas primer kako se treba žrtvovati i boriti za pravdu. A, pravda će uvek doći kao što je vladika Filaret pobedio one koji su rekli da neće popustiti, a popustili su! Znaju oni dobro, popuste kada je teško i popuštaće a mi moramo da stisnemo da bi oni popustili”

Ovakve izjave, kaže Sonja Licht, članica spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnjih poslova Srbije, veoma su loše. Ona kaže da se ovaj diplomatski spor mora posmatrati u širem kontekstu:

”Prvo, da ga vidimo u opštem kontekstu odnosa susednih zemalja na Balkanu. Mislim da je ova epizoda sa vladikom, sa svim onim što se događalo poslednjih dana i što je izrečeno, samo još jedan dokaz da, nažalost, još uvek nije dovoljno ozbiljno shvaćena potreba uspostavljanja što je moguće ozbiljnijih,boljih, odgovornijih odnosa između zemalja u samom regionu.”

Analitičari smatraju da je spor između dve zemlje rešen nakon intezivnih pregovora između predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Iako je Velimir Ilić u svom današnjem govoru insistirao na reči pritisak, analitičari veruju da je, za rešavanje spora, korišćen dobar diplomatski dijalog. Dušan Lazić, dugogodišnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose, kaže za RSE, da je razgovor između dva predsednika bio presudan za rešavanje ovog spora:

”Svakako razgovor između predsednika Srbije Tadića i predsednika Crne Gore Vujanovića - razgovor na najvišem političkom nivou predstavnika dve države je sigurno ono što je otklonilo prepreke i probleme koji su doveli do takvog stanja u odnosima između Srbije i Crne Gore. Drugim rečima, taj razgovor, logično je pretpostaviti, presudno je uticao da se ovi problemi, u ovom momentu, prevaziđu. To je nesumnjivo i to je dobro.”

Pored razgovora dvojice predsednika i dvojica ministara spoljnjih poslova istakli su da je rešenje spora rezultat intenzivne diplomatske komunikacije Beograda i Podgorice i zajedničke komunikacije sa relevantnim međunarodnim adresama.

I Dušan Lazić veruje da je pozitivnu ulogu u prevazilaženju spora između Srbije i Crne Gore odigrala i EU, ali i da je srbijanska diplomatija, kako kaže, koristila i neke druge argumente:

”To je, zaista, postojanje krupnih, dugoročnih i susedskih interesa za razvoj dobre saradnje i odnosa između dve države. To je ono što je preovladalo i što je iskazalo taj konstruktivni pristup kada se ima u vidu saradnja između dve države – to je jedan od ključnih argumenata koji su upotrebljavani. Sigurno je u igri bio i argument neophodnosti dobre regionalne saradnje.”

Uz to, Lazić smatra da postoje i neki drugi, ne tako značajni, ali razlozi koji su za Crnu Goru svakako važni:

”Koliko je meni poznato konzularne interese i poslove Crne Gore u svetu danas vrše diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije što je dobro pošto Crna Gora još nema razvijenu mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava, a ima potrebu da se ta pitanja rešavaju.”

Dušan Lazić naglašava da bi srbijanska diplomatija u buduće morala biti mnogo opreznija, jer neodgovorne izjave, nekih od srbijanskih zvaničnika, najviše štete stvaraju upravo Srbiji:

“Spoljna politika Srbije mora da izvuče određeni zaključak i da ga stavi pod kontrolu. Neodgovorne izjave i postupci pojedinih zvaničnika u Vladi Srbije jer one direktno štete interesima Srbije i na neki način doprinose širem stvaranju nepovoljne slike o našoj zemlji u svetu.”
XS
SM
MD
LG