Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šarif deportovan iz Pakistana


Kada je avion sleteo na aerodrom, pakistanski policajci su s nalogom za hapšenje Odeljenja za borbu protiv korupcije tražili od Šarifa da im preda svoj pasoš "iz bezbednosnih razloga", što je bivši premijer odbio. Šarif je svrgnut 1999. vojnim pučem koji je predvodio general Pervez Mušaraf. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice, utaje poreza i izdaje, ali je zatim proteran iz zemlje 2000. godine pod uslovom da 10 godina ne sme da se vrati u Pakistan.
Pre polaska, Šarif je rekao u Londonu da odlazi u Pakistan da bi se sučelio sa Mušarafovom vojnom vladavinom na izborima zakazanim za kraj ove godne.

"Ova šansa se neće ponovo ukazati. Cela zemlja treba da iskoristi tu mogućnost i moraju da se vrate prava 160 miliona ljudi. Ja nemam drugi program. To je moja vizija i misija", kazao je Šarif. On je zatražio od svog brata Šabaza Šarifa da ostane u Britaniji kako bi mogao da predvodi njegovu stranku Pakistanska islamska liga (PML) ukoliko mu se nešto desi. Ispred zgrade aerodroma okupilo se oko 200 pristalica bivšeg premijera. Oni su gađali kamenicama policiju, uzvikujući "Odlazi Mušaraf".

Policija je suzavcem rasterala demonstrante i hapsila aktiviste opozicije. Šarif je izabran za premijera 1990-te godine, nakon što je smenjena Benazir Buto. Tri godine kasnije Šarif je opozvan zbog optužbi za korupciju. U 1996. godini Šarif je ponovo izabran za premijera jer je Benazir Buto ponovo smenjena takođe zbog korupcije. Dve godine kasnije imenovao je generala Mušarafa za komandanta vojske, ali njihovi odnosi su ubrzo zahladneli zbog različitog pristupa pitanju Kašmira. Sumnjajući da Mušaraf namerava da ga zbaci, Šarif je pokušao da ga smeni vraćajući se iz posete Šri Lanki. Međutim, u vojnom puču Mušaraf je preuzeo dužnost šefa države.

Osam godina kasnije, Mušaraf nastoji da obezbedi još jedan reizbor za predsednika, za šta postoje pravne prepreke, a istovremeno se suočava sa sve većim nezadovoljstvom naroda vojnom upravom u zemlji. Mušarafov autoritet se konstantno kruni od marta ove godine kada je bezuspešno pokušao da smeni glavnog sudiju Vrhovnog suda. Usledili su protesti koji su ubrzo prerasli u široku kampanju za demokratizaciju zemlje. Pritisak SAD koje od svog saveznika Mušarafa traže demokratizaciju zemlje i pojačan angažman u borbi protiv pripadnika Al Kaide i Talibana, koji su sve aktivniji u Pakistanu, naročito u blizini granice sa Avganistanom, primorali su ga da traži savez i sa ljutim političkim protivnicima kao što je Benazir Buto, koja je u egzilu u Londonu, u borbi protiv esktremista.
XS
SM
MD
LG