Dostupni linkovi

Gospodo, na Balkanu je opet počelo teško kuhanje


Denis KULJIŠ

Nisam htio širiti temu - nema potrebe da djecu opterećujem mojim nekonvencionalnim stavovima, kad su ionako opterećena, pa su se pobunila na vjeronauku jer im je časna u osnovnjaku zabranila da gledaju "Hugo". Hugo je đavolčić, tvrdila je, dakle, sam nečastivi... Obilazili smo istarske crkve, bendetiktinske hramove prave pobožnosti skladno uklopljene u pejsaž i ambijent što je zadržao memoriju kasne antike, a ja sam razmišljao: em im dajemo iz budžeta stotine milijuna za plaće, em gradimo i opremamo bezbrojne veoma ružne crkvetine - izgubili su, naime, dosluh s estetskim dostignućima civilizacije - em vraćamo imovinu, zgrade i latifundije, a sad još i za te ušljive novine, koje tiskaju u tiskari u kojoj su bili suvlasnici dok su se bavili biznisom s Petračem i ostalim tajkunima, žele maznuti šest kuna. E, nećeš!

"Koncil" sam uzeo u župnoj crkvi na Placi, trgu u Svetvinčentu, gdje se nekoć trčala istarska alka. Tu je i zamak mjesne feudalne obitelji Grimani. Na nj su popovi izvjesili divovski jumbo-plakat s likom mjesnog svećenika kojega su komunisti ubili 1947. godine. Tijelo jadnog don Miroslava Bulešića, zaklanog pred oltarom, položeno je u crkvenu kriptu gdje će, kako piše, s ufanjem dočekati Strašni sud. Zašto ga onda sad bude, dižu samo stoga što su na pomolu izbori, na kojima će, prema anketama, prvi put u samostalnoj Hrvatskoj, samostalno pobijediti SDP? U Svetvinčenat, gdje su oni već na vlasti, dolazi sam nadbiskup Bozanić pa komemorira tužni događaj od prije šezdeset godine. Priređen je veliki auto-da-fe. Hrvatski top-of-the-pops doveo je još 13 biskupa, 250 svećenika te mnoštvo redovnika i švora iz Bosne i Hercegovine. Crkva se, uz prilično žestoku retoriku, okomila na ondašnje i sadašnje komunjare. A rekao bih da bi trebali biti cuzzo - tada su, naime, bili upleteni u obavještajni rat na strani netom poraženih sila osovine. U momentu kad je don Miroslav Bulešić na pravdi Boga ubijen u Svetvinčentu, Ante Pavelić skrivao se u Svetom Jeronimu, hrvatskom crkvenom zavodu u Rimu. To javlja američki agent OSS 117 svojoj centrali u Washingtonu (kako se vidi iz nedavno deklasificiranog dossiera "Venona"). Istodobno, Vatikan je preko mreže kojom je rukovodio njegov tajni agent, otac Krunoslav Draganović, umiješan u trefiking funkcionera fašističkih marionetskih država, sve ratnih zločinaca koje iz Višija, Hrvatske i Slovačke, prebacuju u Južnu Ameriku. Pritom se transportiraju velike količine zlata opljačkanog od Židova. Ista mreža suportira operacije terorističke organizacije križara, koja po Jugoslaviji izvršava atentate i organizira subverzivne akcije radi destabilizacije i delegitimiranja režima. Meni to ne izgleda kao nešto u što bi mogao biti umiješan Isus Krist. Isus nije u okupiranoj Judeji organizirao gerilu, niti je od apostola pokušao napraviti Al Kaidu. Mislim da je Pio XII prije finalne destinacije, imao vrlo teško razjašnjavanje sa Svetim Petrom.

No, koji je Hugo sad ušao u ovdašnju katoličku crkvu? Čini se da je, na ovom multikulturalnom prostoru, to neki multikonfesionalni šejtan, koji, rekao bih, trese i efendiju Cerića, kad on na koševskom stadionu upriličuje defile 850 hodža. Stupaju u zbijenoj formaciji, kao bataljun legije stranaca, praćeni konjicom pod zelenim zastavama, kostimiranom u osmanlijske odore.

Posljednja žrtva pandemije mileševski je episkop vladika Filaret. Crnogorska policija nije ga pustila da uđe u zemlju, jer je poznati bundžija u mantiji na popisu Haškog suda, označen kao pripadnik mreže što skriva i suportira Radovana Karadžića. Filaret javno podržava Ratka Mladića i ostale rodoljube propalog velikosrpskog projekta. Izražava se pritom tako primitivnim jezikom da odmah vidiš kako je riječ o neobrazovanom tipu, posve različitom od njegova puno opasnijeg šefa, mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog, egzarha Pećkog trona dr Amfilohija Radovića, koji se školovao u Bernu, Rimu, Ateni i Parizu, ali je gori od dr Mustafe Cerića i od dr Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa, skupa.

Filaret se utaborio na graničnom prijelazu iz Srbije u Crnu Goru, podigao šator, sjeo u pletenu fotelju pa proglasio štrajk glađu, odnosno apostolski post - pije samo vodu i uzima lijekove. To je prva ili druga vijest u svakom dnevniku na beogradskim televizijama. Malo Filareta, malo Amfilohija, pa malo Kosova. Javnost u Srbiji strašno je uznemirena. I ja pomišljam da se pridružim vladičinu prosvjedu, pa da obojica štrajkamo dok svaki ne spadne na 120 kila... Osim toga, odazivam se na proklamaciju Eufora, europskog ekspedicionog korupsa, koji u svim bosanskim medijima daje oglase tražeći od građana da prijave svaku sumnjivu djelatnost u svojoj sredini. Gospodo, na Balkanu je opet počelo teško kuhanje! Dok je na vrijeme, raspitajte se gdje je sad američka 1. konjička aeromobilna divizija...
XS
SM
MD
LG