Dostupni linkovi

Kompetentno ili podobno sudstvo?


Najmanje pet puta u posljednjih desetak godina Vrhovni sud Republike Hrvatske je poništavao presude gospićkog suca Branka Milanovića. Javnost se sve više i više zgražala, a on iz slučaja u slučaj ustrajavao u svojim skandaloznim odlukama i obrazloženjima. Sudačka udruga je sve to vrijeme držala glavu u pijesku, a mjerodavni se pozivali na "autonomnost sudačkih odluka", te tvrdili da ga se ne može pozivati zbog stava u sudačkim presudama.

Odvjetnik i pravni stručnjak Slobodan Budak ističe da je autonomnost sudaca jedno, a kritička valorizacija nečijih postupaka drugo:

"Izrečena odluka mora biti podložna oku i sudu javnosti, sa svim okolnostima i konsekvencama koje ima. To se može ocjenjivati iz svih uglova. Suci nisu svete krave i niko nije sveta krava – ni predsjednik republike, ni predsjednik vlade, niti bilo tko."

Posljednji skandal suca Branka Milanovića dogodio se ljetos, kad je na privremenu slobodu pustio ubojicu Vinka Budišu, kako bi mogao brinuti i "učvrstiti očinsku vezu" sa sedmogodišnjom kćerkom koja mu je doputovala iz Amerike. Budiša je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva 19-godišnjeg Srbina, Milenka Đekića, kojem je 1996. godine, pred jednim splitskim disco-klubom, bez ikakvog razloga, hladnokrvno pucao u potiljak. Milanović ga je privremeno oslobodio svega šest mjeseci od početka izdržavanja kazne.

Sudac Milanović je poznat i po oslobađajućoj presudi ličkom tajkunu Josi Mraoviću, optuženom za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarret, koja je boravila u njegovu hotelu u Gospiću. Mraović je bio optužen da je žrtvi gurnuo prst u anus, a sudac Milanović optužbu ocijenio bespredmetnom, ocjenjujući da je to isto "što i rukovanje".

U antologiju sudačkih skandala spada i Milanovićevo obrazloženje optužujuće presude Srbinu Svetozaru Karanu, optuženom za ratne zločine, kojem je pripisao, ne samo njegove, već i grijehe predaka s kojima, kako je Milanović naveo "optuženi već 500 godina, zajedno sa Osmanlijama, vrši genocid nad Hrvatima".

Hrvatsko je pravosuđe označeno najslabijom karikom u demokratskom razvoju zemlje, a domaća javnost ga doživljava najkorumpiranijim područjem. Očito se, kaže profesor zagrebačkog pravnog fakulteta, doktor Ivo Josipović, pod međunarodnim i domaćim pritiscima tako ekstremne situacije više ne mogu tolerirati:

"Da li je odjednom proradila neka nova svijest? Volio bih da je tako. Kako bilo da bilo, okrenuta je neka nova stranica i sada je na Državnom sudbenom vijeću da odlučuje o konkretnom predmetu, imajući u vidu kriterij prema kojemu je dobra i korektna primjena pravaca također dio sudačke etike i profesije za koju se odgovara."

Iz Sudačke udruge i Državnog sudbenog vijeća saznajemo da je predsjednica Županijskog suda u Gospiću, Dubravka Rudelić, samim zahtjevom za pokretanjem već i otvorila stegovni postupak protiv suca Branka Milanovića. Na Državnom sudbenom vijeću je da prikupi i ispita sve činjenice, nakon čega će se odlučivati o eventualnom Milanovićevom razrješenju.

Profesor Josipović:

"Neću konkretno o odgovornosti suca Milanovića, o tome će odlučivati Državno sudbeno vijeće, ali bih istakao da je na neki način pokretanje postupka pomalo iznuđeno i očajnom javnošću koja na neki način prepoznaje vrlo loše stanje u pravosuđu. Bez obzira na način kako je došlo do ovog postupka jer znamo da su istaknuti pravosudni dužnosnici već i prije isticali kako nema odgovornosti u tom predmetu, nadam se da je to početak promjene svijesti. Nadam se i da će se promijeniti i teza o tome kako zapravo za loše stanje u pravosuđu nisu krivi loši suci, nego dobri suci, koji svojim autoritetom pokrivaju one koji ne rade dobar posao."

Odvjetnik Slobodan Budak:

"Trebalo bi se iz ovakvog postupanja nekoga od sudaca ići korak dalje, pa vidjeti kako je taj čovjek došao na funkciju sudca. Pokazalo bi se da su neki došli, ne po kriterijima po kojima društvo očekuje da suci budu izabrani, već po nekim drugim političkim parafrazama. Puno je grešaka u Hrvatskoj učinjeno od razdoblja od kada je napravljena sječa sudaca. Kakvo je društvo - takvo je i sudstvo."
XS
SM
MD
LG